pekándiós sajttorta
Fotó: Shutterstock

A sós és édes ízek fenséges egyvelege: így készül a pekándiós sajttorta

Ha szeretnénk lenyűgözni a vacsoravendégeinket egy látványos desszerttel, ám egyáltalán nem akarunk túl sok időt eltölteni a konyhában, tökéletes választás lehet a Delish pekándiós sajttortája, amely pillanatok alatt összedobható!


A pekándiós sajttorta az adventi ebédek, a karácsonyi ünnepek vagy akár a születésnapok alkalmával is felszolgálható desszert. A tökéletes végeredmény érdekében ráadásul elég egy apró trükköt betartanunk:

ügyeljünk arra, hogy alaposan összekeverjük a tejfölt, a krémsajtot és a tojást, hogy tényleg egyben maradjon a krémes réteg.

Hozzávalók a kekszes alaphoz:

  • 14 db graham keksz;
  • 70 g sótlan vaj, olvasztva;
  • 26 g barnacukor
  • egy csipet só.

Hozzávalók a tortához:

  • 2 csomag krémsajt;
  • 145 g barnacukor;
  • 60 g tejföl;
  • 2 db tojás;
  • kb. 2 evőkanál liszt;
  • 1 teáskanál vaníliakivonat;
  • fél teáskanál őrölt fahéj;
  • egy csipet só.

Hozzávalók a pekándiós réteghez:

  • 110 g barnacukor;
  • 40 g sótlan vaj
  • 125 g pörkölt, sózott pekándió
  • 0,5 dl tejszín;
  • fél teáskanál őrölt fahéj;
  • egy csipet só.

Így készítsük el:

pek\u00e1ndi\u00f3s sajttorta

Fotó: Shutterstock

  • Helyezzünk egy rácsot a sütő közepére, majd melegítsük elő a sütőt 175-fokra. Béleljünk ki egy 22x22 cm méretű sütőformát sütőpapírral.
  • Tegyük a kekszeket egy visszazárható zacskóba vagy ha lehetőségünk van, használjunk konyhai robotgépet. Ha az előbbi módszert válasszuk, törjük össze egy serpenyővel apró darabokra. Tegyük át egy közepes tálba, majd adjuk hozzá a vajat, a cukrot, valamint a sót, és keverjük addig, míg olyan állaga lesz, mint a nedves homoknak. Ezután szórjuk bele a sütőformába és nyomkodjuk le alaposan a tál aljára, hogy összeálljanak a kekszdarabok. Tegyük be a sütőbe és nagyjából 15 percig süssük, míg aranybarnára pirul.
  • Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160 fokra. Míg lehűl, egy nagy tálban robotgép segítségével verjük simára a krémsajtot és a barna cukrot. Adjuk hozzá a tejfölt, és addig dolgozzuk, amíg csomómentessé válik. Folyamatos keverés közben adagoljuk hozzá a tojásokat egyenként. Szórjuk bele a lisztet, a vaníliát, a fahéjat és a sót, és verjük össze.
  • Öntsük a tésztát a kekszes sütőformába; majd spatulával simítsuk el a tetejét. Helyezzük a tortaformát egy nagyobb tepsibe, amibe öntsünk óvatosan forró vizet úgy, hogy felérjen a tepsi falának feléig.
  • Süssük a sajttortát addig, kb. 30 percig.
  • Ha kihűlt, tegyük a hűtőbe és hagyjuk legalább 4 órán át pihenni.
  • A pekándiós réteg elkészítéséhez vegyünk elő egy közepes méretű, tapadásmentes serpenyőt. Alacsony hőfokon, kevergetve főzzük a barna cukrot és a vajat kb 3 percig, amíg buborékos nem lesz. Adjuk hozzá a pekándiót, a tejszínt, a fahéjat és a sót, majd hagyjuk kihűlni.
  • Ezután nincs más dolgunk, mint ráönteni a sajttortára, majd tálalni.

A figyelmetekbe ajánljuk