Tűzön sütött steak
Fotó: Shutterstock

A forróságban érdemes kerülni a fűszereket és a nehéz ételeket

5 étel, amit mindenképp kerüljünk el a kánikulában!

Páros lábbal rúgta be az ajtót a nyár, folyamatosak a hőségriadók, miközben a hőmérő higanyszála sem nagyon megy 30 fok alá napközben. Ebben az időben általában kisebb az étvágyunk a megszokottnál, aminek egyébként teljesen jól megindokolható biológiai okai vannak. Azokat az ételeket és italokat már bemutattuk, amelyek természetes módon képesek lehűteni a szervezetet, most pedig megmutatjuk azokat, amiket érdemes messziről elkerülni a kánikula alatt!Cukros üdítők

\u00fcd\u00edt\u0151

A cukros üdítők dehidratálják a szervezetet

Shutterstock

A folyadékbevitel különösen fontos a nagy melegben, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen módon visszük be a szervezetbe. Az energiaitalok, cukros üdítők, de még a különböző cukorpótlóval édesített folyadékok is képesek dehidratálni a szervezetet, miközben a vércukorszintet is megemelik.

A kánikulában ráadásul többet is izzadunk, így rendkívül fontos, hogy az elvesztett folyadékot pótoljuk, de a cukros üdítőt érdemes sima vízre vagy kókuszvízre cserélni!

Csípős, olajban sült ételek

Olajban s\u00fct\u00f6tt csirke

Az olajban sült ételek elnehezítik a szervezetet

Photo by Clint Bustrillos on Unsplash

Köztudott, hogy az igazán fűszeres, csípős ételek után sokkal nagyobb eséllyel kezdünk el izzadni, ami a hőségben különösen veszélyes. Ennek az oka viszonylag egyszerű, hiszen az agy a csípős ízt megérezve jeleket küld a szervezetnek, ami megpróbálja azonnal lehűteni magát. Az olajban sült nehéz ételek más okok miatt, de szintén kerülendők. Emésztési nehézségeket okoz, ráadásul el is nehezíti a szervezetet.

Ajánljuk figyelmedbe! Akármennyire is szereted a matchát, eddig valószínűleg rosszul fogyasztottad

Koffein

K\u00e1v\u00e9

A koffeint a vízhajtó hatása miatt érdemes elkerülni

Fotó: Shutterstock

A kávé, a fekete tea és minden egyéb, koffeintartalmú ital képes felpezsdíteni a testet és a szellemet, amire nagy szükségünk is lehet a forróságban. Csakhogy a koffein egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy vizet von el a szervezetből és ennek tetejében még vízhajtó hatású is, ezért a kánikulában fontos elkerülni!

Alkohol

alkohol

Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi alkoholt iszunk a melegben

Shutterstock

Sokan gondolják úgy, hogy a nagy melegben egy hideg sör vagy fröccs lehet a legjobb hűsítő, ami bizonyos szempontból igaz is.

Ám azt fontos észben tartani, hogy a túlzásba vitt alkohol dehidratálja a szervezetet, megemeli a testhőmérsékletet és bizonyos kutatások szerint növeli a hőguta kockázatát.

Ez is érdekelhet! Egy tanulmány szerint a boldog élet egyik kulcsa a sajtfogyasztás

Vöröshús

Egy szelet v\u00f6r\u00f6sh\u00fas egy t\u00e1ny\u00e9ron.

A vöröshúst is érdemes elkerülni a kánikulában

Sven Brandsma/Unsplash

Alapvetően már arról is megoszlanak a vélemények, hogy önmagában a vöröshúsok fogyasztása egészséges-e vagy sem, de az biztos, hogy a kánikulában semmiképp nem ajánlott ilyesmit enni. A vöröshús ugyanis megterheli a gyomrot és a bélrendszert, ráadásul növeli a testhőmérsékletet. Ráadásul ez a fajta hús gyakran fűszeresen, csípősen készül, ami csak további okokat szolgáltat arra, hogy ne kerüljön a tányérunkra a kánikulában.

A figyelmetekbe ajánljuk