Mit lehet tenni, hogy elkerüljük a hőgutát?
Fotó: Getty Images

Fiatal nő legyezővel küzd a hőség ellen

Mit tehetsz a forróságban, hogy elkerüld a hőgutát? Tippek!

Most, hogy beütött a kánikula és egyik hőhullám éri a másikat, érdemes rendkívüli módon odafigyelni a szervezetünkre, ha ugyanis nem megfelelően védekezünk a meleg ellen, annak könnyen visszafordíthatatlan következményei lehetnek.


30 fok feletti csúcshőmérsékletek, légkondi nélkül elviselhetetlen nappalok, megszüntethetetlen izzadtság – végérvényesen beköszöntött a nyár és az ezzel járó időjárás is. De vajon mit tehetünk, hogy elkerüljük a túlmelegedés, milyen trükköket vethetünk be, hogy ha úgy érezzük: nem bírjuk tovább a meleget? Nos, erre a kérdésre keresi a választ az IFL Science egyik cikke is, amelyben Dr. Thomas Waters sürgősségi orvos osztja meg a tapasztalatait az olvasókkal.

Sokan éles különbséget tesznek a hőkimerülés és a hőguta között, pedig ez a két dolog ugyanannak a skálának két pontja. A hőkimerülés ezen a spektrumon valahol középen helyezkedik el, egy közepesen súlyos állapot, míg a hőguta már egy szélsőséges, sokkal komolyabb probléma – idézi a portál a szakembert, aki ki is fejti, hogy mi az alapvető különbség a kettő között.

Ez is érdekelhet!Ételek, amik a klímaváltozás miatt hamarosan eltűnhetnek az asztalodról

A hőkimerülés

a meleg miatt a homlok\u00e1t t\u00f6r\u00f6lget\u0151 n\u0151

Jönnek a masszív hőhullámok

Fotó: Shutterstock

A hőkimerülés elsősorban erős izzadással jár és kétféle lehetséges verziója van: a sóhiányos és a vízhiányos forma. A vízhiányos forma – a nevéből is egyértelműen kiderül – arra az állapotra utal, amikor rendkívül kevés folyadékot viszünk be a szervezetünkbe és még ez a kevés is elpárolog különböző módokon. A sóhiányos ezzel szemben azt az állapotot jelöli, amikor az ásványi anyagok hiányától szenved a szervezetünk,

ebben az esetben egyszerre kell a folyadékot és az ásványi anyagokat pótolni, hogy a testünk képes legyen megfelelően működni.

A szervezetnek például nagy szüksége van nátriumra és káliumra ahhoz, hogy az idegek és az izmok megfelelően működjenek, ám ezeket sokkal gyorsabban veszítjük el a nagy melegben és pótolni is nehezebb őket. Így – ha nem figyelünk oda magunkra eléggé – ezeknek a hiánya akár magasabb pulzushoz, alacsonyabb vérnyomáshoz, ebből fakadóan pedig szédüléshez, de akár ájuláshoz is vezethet. Az émelygés és a hányás szintén a hőkimerülés jelei, amik ráadásul tovább nehezítik a folyadékpótlást, hiszen ezekkel is rendkívül sok víztől és egyéb, ásványi anyagtól szabadul meg a szervezet.

Ajánljuk figyelmedbe! Tényleg segít a lehűlésben, ha forró italt iszunk a hőségben?

A hőguta

N\u0151 palackozott vizet iszik a nagy melegben

A hőség következménye lehet a hőguta

Fotó: Getty Images

Hőgutához legtöbbször a kezeletlen hőkimerülés vezet, ami akkor alakul ki, ha a szervezet nagyjából fél óra alatt sem képes lehűlni. Ha ez fennáll, az izzadás általában már megszűnik, bár előfordul, hogy még ebben az extrém esetben is megmarad a verejtékezés. A portál leírása alapján a hőguta alapvetően a központi idegrendszer zavara, hiszen az agy rendkívül rosszul viseli a túlmelegedést, ez pedig az egész szervezetre kihat.

Tünetei lehetnek a zavartság, az eleinte forró, majd egyre hűvösebb tapintású bőr, szédülés, majd pedig az eszméletvesztés.

A szakemberek szerint míg a hőkimerültséget folyadékkal, hideg környezettel és pihenéssel lehet kezelni, addig a hőguta rendkívül veszélyes, ezért mindenképpen orvosi ellátást igényel.

A hőguta nagyon gyorsan halálossá válhat. Ez nem olyasmi, amit egyszerűen át lehet vészelni, bármilyen erős is legyen az ember

– mondta Dr. Waters.

A legfontosabb, amit tehetsz, hogy figyelj a figyelmeztető jelekre, és figyelj a testedre.

A figyelmetekbe ajánljuk