Fiatal pár egy tengerparton
Fotó: Shutterstock

Sokféle étel segíthet lehűlni a nagy forróságban

Nehezen bírod a hőséget? Mutatunk 5 ételt, ami segít lehűlni a kánikulában!

A nagy hőség ellen sokan sokféleképpen védekeznek: vannak, akik a légkondiban hisznek, mások rengeteg folyadékot fogyasztanak, megint mások pedig a strandon próbálnak megküzdeni a nagy meleggel. Ezek persze mind tudnak segíteni abban, hogy lehűtsük magunkat, ám azt már kevesebben tudják, hogy vannak olyan ételek is, amik képesek lehűteni a szervezet. Most ezeket mutatjuk meg!



1. Uborka

uborka v\u00e1gva egy kis t\u00e1lk\u00e1ban

Az uborka pillanatok alatt képes pótolni a folyadékhiányt

Fotó: Shutterstock

Mindenki által jól ismert tény, hogy a nagy melegben a megszokottnál több folyadékot érdemes fogyasztani, lehetőleg vizet, amire tökéletes megoldás lehet az uborka. Ezt a zöldség ugyanis 95 %-ban vízből áll, miközben tele van fontos és értékes ásványi anyagokkal. Az uborkának magas a K-, az E- és a B6-vitamin tartalma, sok benne a kálcium, a vas és a folát, amik külön-külön is jó hatással van a szervezetre.

Ráadásul az uborka tökéletesen passzol a legtöbb salátához, de önmagában rágcsálva, meghintve egy csipet sóval is ízletes ropogtatnivaló lehet a nap folyamán.

2. Görögdinnye

g\u00f6r\u00f6gdinnye

A nyár igazi slágere a görögdinnye

Shutterstock

Az ízletes gyümölcs nemcsak az íze miatt a nyár egyik nagy kedvence, ugyanis a nagy melegben segít lehűteni a szervezetet is. A görögdinnye 90 %-a víz, így ha ezt fogyasztjuk, akkor a hidratálás garantált, de csakúgy, mint az uborka, ez a nyári harapnivaló is tele van fontos vitaminnal és ásványi anyaggal.

A gyümölcsben megtalálható az A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin és tartalmaz folsavat, vasat, káliumot és mangánt is.

Ajánljuk figyelmedbe! Mit tehetsz a forróságban, hogy elkerüld a hőgutát? Tippek!

3. Avokádó

fagyasztott avok\u00e1d\u00f3 darabokra v\u00e1gva egy feh\u00e9r t\u00e1lban

Az avokádó rendkívül sok ásványi anyagot tartalmaz

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere lett az avokádó, ami nem meglepő, hiszen nemcsak ezerféleképpen lehet elkészíteni és fogyasztani, de kifejezetten jó hatással van az egészségre is. Igaz, hogy valamivel több előkészületet igényel, mint az uborka vagy a dinnye, de az avokádókrémes pirítós az egyik legjobb nyári étel lehet, hiszen laktató, de nem nehezít el. Ráadásul a növény telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a B-, C-, E-, és A-vitamin, valamint a kálium, a foszfor és a vastartalma is.

Az avokádó ezen felül bizonyítottan jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra és antioxidánsnak is tökéletes.

4. Kókuszvíz

K\u00f3kuszv\u00edz

A kókuszvízzel könnyen pótolhatjuk az elektrolitokat

Fotó: Shutterstock

Bár tény, hogy a vízfogyasztás különösen fontos a nagy melegben, talán még jobban járunk, ha nem ásványvizet, hanem kókuszvizet fogyasztunk a hőségben. Az ital ugyanis tele van a szervezet számára rendkívül fontos elektrolittal, amiket megterhelő fizikai munka vagy egy edzés után rendkívül fontos pótolni. A benne található kálium és nátrium pedig a megfelelő vérnyomás fenntartásában tud segíteni.

Ez is érdekelhet! Nehezen alszol el a kánikulában? Íme 4 tipp, ami segíthet!

5. Banán

ban\u00e1n szeletelve \u00e9s eg\u00e9szben

A hőség elleni védekezésben jó szolgálatot tehet a banán

Fotó: Shutterstock

Talán elsőre nem is gondolnánk, de a népszerű gyümölcs is hatékonyan képes hozzájárulni ahhoz, hogy lehűtsük magunkat a nyári kánikulában. A banán ugyanis tele van rostokkal, amik segítenek abban, hogy a bevitt folyadék könnyebben felszívódjon, így biztosítva a szervezet megfelelő hőmérsékletét. Arról nem is beszélve, hogy a banán az egyik legtöbb káliumot tartalmazó gyümölcs, ami jó hatással van a szív egészségére, ami a hőségben különösen fontos.

A figyelmetekbe ajánljuk