A nagy hőség ellen sokan sokféleképpen védekeznek: vannak, akik a légkondiban hisznek, mások rengeteg folyadékot fogyasztanak, megint mások pedig a strandon próbálnak megküzdeni a nagy meleggel. Ezek persze mind tudnak segíteni abban, hogy lehűtsük magunkat, ám azt már kevesebben tudják, hogy vannak olyan ételek is, amik képesek lehűteni a szervezet. Most ezeket mutatjuk meg!
1. Uborka
Az uborka pillanatok alatt képes pótolni a folyadékhiányt
Fotó: ShutterstockMindenki által jól ismert tény, hogy a nagy melegben a megszokottnál több folyadékot érdemes fogyasztani, lehetőleg vizet, amire tökéletes megoldás lehet az uborka. Ezt a zöldség ugyanis 95 %-ban vízből áll, miközben tele van fontos és értékes ásványi anyagokkal. Az uborkának magas a K-, az E- és a B6-vitamin tartalma, sok benne a kálcium, a vas és a folát, amik külön-külön is jó hatással van a szervezetre.
Ráadásul az uborka tökéletesen passzol a legtöbb salátához, de önmagában rágcsálva, meghintve egy csipet sóval is ízletes ropogtatnivaló lehet a nap folyamán.
2. Görögdinnye
A nyár igazi slágere a görögdinnye
ShutterstockAz ízletes gyümölcs nemcsak az íze miatt a nyár egyik nagy kedvence, ugyanis a nagy melegben segít lehűteni a szervezetet is. A görögdinnye 90 %-a víz, így ha ezt fogyasztjuk, akkor a hidratálás garantált, de csakúgy, mint az uborka, ez a nyári harapnivaló is tele van fontos vitaminnal és ásványi anyaggal.
A gyümölcsben megtalálható az A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin és tartalmaz folsavat, vasat, káliumot és mangánt is.
Ajánljuk figyelmedbe! Mit tehetsz a forróságban, hogy elkerüld a hőgutát? Tippek!
3. Avokádó
Az avokádó rendkívül sok ásványi anyagot tartalmaz
Fotó: ShutterstockAz elmúlt évek egyik legnagyobb slágere lett az avokádó, ami nem meglepő, hiszen nemcsak ezerféleképpen lehet elkészíteni és fogyasztani, de kifejezetten jó hatással van az egészségre is. Igaz, hogy valamivel több előkészületet igényel, mint az uborka vagy a dinnye, de az avokádókrémes pirítós az egyik legjobb nyári étel lehet, hiszen laktató, de nem nehezít el. Ráadásul a növény telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a B-, C-, E-, és A-vitamin, valamint a kálium, a foszfor és a vastartalma is.
Az avokádó ezen felül bizonyítottan jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra és antioxidánsnak is tökéletes.
4. Kókuszvíz
A kókuszvízzel könnyen pótolhatjuk az elektrolitokat
Fotó: Shutterstock
Bár tény, hogy a vízfogyasztás különösen fontos a nagy melegben, talán még jobban járunk, ha nem ásványvizet, hanem kókuszvizet fogyasztunk a hőségben. Az ital ugyanis tele van a szervezet számára rendkívül fontos elektrolittal, amiket megterhelő fizikai munka vagy egy edzés után rendkívül fontos pótolni. A benne található kálium és nátrium pedig a megfelelő vérnyomás fenntartásában tud segíteni.
Ez is érdekelhet! Nehezen alszol el a kánikulában? Íme 4 tipp, ami segíthet!
5. Banán
A hőség elleni védekezésben jó szolgálatot tehet a banán
Fotó: ShutterstockTalán elsőre nem is gondolnánk, de a népszerű gyümölcs is hatékonyan képes hozzájárulni ahhoz, hogy lehűtsük magunkat a nyári kánikulában. A banán ugyanis tele van rostokkal, amik segítenek abban, hogy a bevitt folyadék könnyebben felszívódjon, így biztosítva a szervezet megfelelő hőmérsékletét. Arról nem is beszélve, hogy a banán az egyik legtöbb káliumot tartalmazó gyümölcs, ami jó hatással van a szív egészségére, ami a hőségben különösen fontos.