Kempingeznétek a nyáron? 4 tipp, hogy ne süljetek meg a sátorban

Kempingeznétek a nyáron? 4 tipp, hogy ne süljetek meg a sátorban

Bár jó buli nyáron a barátainkkal együtt sátrazni, egy dolog mégis megnehezítheti a pihenést. Ez pedig nem más, mint a hőség. Íme pár tipp, amelyeket érdemes kipróbálnod, ha nehezen alszol a kánikulában.


A kiválasztott helyszín

Habár a patakpartok és a tópartok kétségkívül látványos helyszínek, az esti órákban nem biztos, hogy örülni fogunk a csörgedező víznek, vagy a hozzánk hasonlóan tóparton éjszakázó szúnyogoknak, esetleg a reggelre megáradó folyóknak. A Nap mozgásával is érdemes számolnunk, tehát igyekezzünk olyan helyet választani, ami a reggeli órákban árnyékos, de sátrazáskor az esővel is kalkulálnunk kell: ha zavar a cseppek kopogása, akkor fás környezetet célozzunk be. Általánosságban minél magasabban vagyunk, annál hűvösebbek lesznek az éjszakák, így ezt is vegyük figyelembe. De a lényeg: mielőtt felállítanánk a sátrat, gondolkozzunk el azon, hogy milyen helyszín lenne a legideálisabb egy kellemes éjszakához.

A tavak vize nyaranta kellemesen lehűl az éjszakára, ez pedig segítheti a minőségi alvást: lefekvés előtt mártózzunk meg, hogy a víz le tudja hűteni testünket. Ha az ételeinket és italainkat is hűvösen szeretnénk tartani, akkor szerezzünk be pár vízhatlan tasakot, csomagoljuk be őket, és hagyjuk éjszakára a vízben – persze mindent megfelelően rögzítve, hogy még véletlenül se sodródjanak el reggelre.

Ez is érdekelhet: 5 tárgy, amitől igazi élmény lesz a túrázás

Megfelelő sátor

A forró hónapokban nem muszáj a sátor külső rétegét is felhúznunk, hiszen enélkül jobban járhat a levegő. Emellett beszerezhetünk egy ponyvát is, amit felrögzíthetünk a környező fákra annak érdekében, hogy védve legyünk az esetleges esőtől és a napfénytől. A nagyobb párnákat is igyekezzünk kerülni, mivel ezek jobban beszorítják a hőséget, mint kisebb társaik. Midemellett a sátor mérete sem elhanyagolható: míg egy egyszemélyes sátor könnyebben hordozható, addig ha egy kétszemélyes sátrat viszünk magunkkal, több helyünk lesz este, ami a levegő áramlását is befolyásolja.

Kiegészítők

Egy jó matrac és egy megfelelő hálózsák aranyat ér kempingezés közben. Vásárláskor figyeljünk a csomagolásokon feltüntetett hőmérsékleti javaslatokra, illetve a matracok vastagságára is. A föld például éjszaka jóval hidegebb tud lenni, mint a levegő, ezért fontos, hogy olyan matracot válasszunk, ami megfelelően szigetel. Ugyanakkor ha gyalogtúrára indulunk ne vigyünk magunkkal olyan eszközöket, amelyek nehezek vagy sok helyet foglalnak, hiszen ezzel csak magunk ellen dolgozunk. Ha tudjuk magunkról, hogy nehezen alszunk el, akkor egy kempingágyba is beruházhatunk – ezek nemcsak, hogy kényelmesebbek lehetnek, de mivel elemelkednek a talajtól, ezért a hideg föld ellen is hatásosak.

Ruhák

Az esti órákban az is segíthet, ha lefekvés előtt hideg vízbe mártunk egy pólót, szemellenzőt és magunkra terítjük alvás közben. Ugyanígy kellemes lehet, ha estére kicsit bevizezzük a hajunkat. Ezen felül mindig legyen nálunk hideg víz, hiszen a megfelelő hidratálás elengedhetetlen, de az izzadással a hűtött palackok is segíthetnek.

A figyelmetekbe ajánljuk