Kisoroszi szigetcsúcs felülről

Fürdőzés a Pilis és a Börzsöny lábainál északon, eldugott déli Duna-ágakban, csodaszép tóban, ingyen.


Kisoroszi, Szigetcsúcs – a Dunakanyar szívében

users.atw.hu

Ha balra felnézel, ott van fölötted Visegrád, ha jobbra nézel, Nagymaros és a Börzsöny. Szabadstrand szebb helyen nem lehet, mint a Dunakanyar szívében, a Szentendrei-sziget északi csücskében.

Azért egy Macskajaj-fíling elfogott minket, amikor először itt jártunk: a Duna magas vízállása miatt akkor éppen eltűnt a kavicsos-homokos beach, és az emberek egymás hegyén-hátán dagonyáztak, egyensúlyoztak kempingszékeiken a sárban, a gazban, a bozótban, az erdőben. Alacsonyabb vízállásnál viszont nagyon jó hely tud lenni.

Az Üvegtigris-hangulatú büfé, ahogy hirdeti is magáról, valóban olcsó volt, olyannyira, hogy a pultnál egy meglepően kedves, élénken dekoratív hölgy fel sem akarta számolni a palacsintánkat. Úgy kellett rábeszélni, hogy egy ezressel többet fizethessünk. Lehet a környéken sátorozni, az autós behajtásért viszont fizetni kell – vagy a faluban hagyni a verdát.

Göd – biciklivel, vonattal, bármivel

szabadstrand a Dun\u00e1n G\u00f6dn\u00e9l

Facebook/Göd szabadstrand

Mivel Kisoroszi hídon, autóval csak a budai oldalról, a Duna jobb partjáról közelíthető meg, a pestieket se hagyjuk cserben. Észak-Pestről Göd egy kis biciklizést, vonatozást is megér (vagy a kettőt együtt, de az autón kívül busszal is hamar ide lehet érni). Gyönyörű a Duna-partja, kisgyermekes családok és kutyások is kedvelik.

A szabadstrand 300 méteres szakaszán a víz fokozatosan mélyül, a parton pedig találunk játszóteret és büfét, ezek jelentik a gyerekbarátságot. Már csak a kutya–gyerek-barátságot kell megoldani. Természetesen minél alacsonyabb a vízállás, annál kiterjedtebb a kavicsos-homokos part, ami azért nem mindegy.

Pala – mesebeli horgásztanyák, sütögetés

szabadstrand a Palatinus-t\u00f3n\u00e1l

Facebook/Palatinus-tó

Ha Dorog felől érkezünk a Palatinus-tóhoz, márpedig máshonnan aligha tudunk, a jobb parton elbűvölő, kis horgásztanyákat találunk: szerény, dolgos emberekre vallanak az ilyen helyek. A bal part maga egy hosszú szabadstrand. Ez inkább amolyan füves, bokros fürdőzés, de ettől még tökéletes lehet az élmény, annyira szép a hely. Szemben a mesebeli horgásztanyák, mögöttük Dorog legszebb, régi városrésze, bal kéz fel pedig, ha egy picit beúszunk (mert itt azért jó, ha tudunk úszni), a Pilis vonulatai.

Sütögetésre is nagyon alkalmas vidék, büfét pedig a fizetős, csúszdás strandnál, a tó város felőli csücskében találunk – nem lehet elrontani.

A Vadkacsa– fű és tisztaság

a r\u00e1ckevei Kis-Duna Vadkacsa szabadstrand

Facebook/Ráckevei Kis-Dunai Vadkacsa Szabadstrand

Ráckeve ugyan messze nem olyan felkapott hely, mint Szentendre, de nyugodtan lehetne dél Szentendréjének nevezni. Történelmi kisváros csodaszép Duna-parttal, amely a Csepel-szigetet körülölelő ágak közül a tisztább, Ráckevei (más néven Soroksári)-Dunára néz.

A Duna a Vadkacsa szabadstrandon fokozatosan mélyül, a part füves, de nem túl nagy, hivatalosan csupán 30 méteres. A játszótér, a röplabdapálya, a mosdó, a büfé, a jó vízminőség, és maga Ráckeve viszont kultúrhellyé teszi.

Szigetcsép – a nyugalom tengere

Igazi nyugis hely a főváros déli részéhez még közelebb a Csepel-szigeten, a Ráckevei-Duna egyik szép, erdős, árnyékos, romantikus oldalágában. A part füves (homokos), a víz talaja homokos: ezek is kedvező adottságok. Azt azért tudni kell, hogy itt gyorsan mélyül a víz. Annál hosszabb szakaszon lehet viszont fürdeni, hivatalosan 200 méteren. A büféjét a hekk tette ismertté.

Egy kis játszótér is akad, a nagyobbak futballal, röplabdával tudják kiegészíteni a vízi élményeket. Aki pedig itt jár, annak érdemes felfedezni az egész Csepel-sziget szépségeit, csendes útjait, álmodó falvait.

A figyelmetekbe ajánljuk