Hűsítő desszert a kánikulában: készíts gelatót otthon!

Hűsítő desszert a kánikulában: készíts gelatót otthon!

Az olasz fagylalt, közismertebb nevén gelato, nem csupán egy egyszerű édesség, hanem a kulináris művészet egyik csúcsa, amelyet generációk óta tökéletesítenek Olaszországban. Ezzel a recepttel pedig bárki könnyedén elkészítheti!


A fagylaltkészítés egyik legkritikusabb eleme a megfelelő hűtés. A gelato készítése során az alapanyagokat 4-6 °C hőmérsékleten kell tartani, míg a kész fagylaltot -14 és -12 °C között kell tárolni. A pontos hőmérséklet-szabályozás biztosítja a krémes állagot és a megfelelő szerkezetet. A fagylalt tárolása során a páratartalom szabályozása is fontos, hogy elkerüljük a kristályosodást és megőrizzük a fagylalt simaságát. A fagylaltot légmentesen záródó edényekben tegyük el, hogy megőrizzük a frissességet és megakadályozzuk az ízek és illatok keveredését.

Összetevők:

  • 2 1/2 csésze tej
  • 1 evőkanál vaníliakivonat, elosztva
  • 1/3 csésze finom cukor
  • /4 csésze sovány tejpor
  • 4 tojássárgája

Elkészítése:

Melegítsünk fel a tejet egy nagy lábosban 1 teáskanál vaníliakivonattal, 2 teáskanál cukorral és negyed csésze sovány tejporral. Keverjük jól össze. Ha forr, akkor csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és hagyjuk rajta még körülbelül öt percig. Vegyük le a tűzről és tegyük félre.

Tegyük a tojássárgáját a maradék vaníliakivonattal és a cukorral egy tálba, majd verjük fel, amíg a tojás világos és habos nem lesz. Keverjünk bele egy merőkanálnyi meleg vaníliás tejet és robotgéppel alaposan dolgozzuk át. Miután kész, ezt a keveréket öntsük hozzá a meleg vaníliás tejhez és mehet vissza a tűzhelyre. Lassú tűzön főzzük még negyed óráig. Figyeljünk rá, folyamatosan kevergessük, hogy ne csomósodjon be.

A főzés végeztével vegyük le a tűzről, majd fedjük le. Amint kihűlt, tegyük edényekbe, ezután mehet be a fagyasztóba legalább 3 órára.

A figyelmetekbe ajánljuk