Bár sokunk élete annyira felgyorsult, hogy csak ritkán fér bele az időnkbe az otthoni főzés, abban azért talán mégis egyetérthetünk, hogy a friss ételeknél nincs jobb. Próbálhatjuk persze a pizzaszeleteket és más maradékokat felmelegíteni, de az igazi fogás mégis az, amit mi magunk csinálunk, és még azon melegében el is fogyasztunk. Nincs ez másként a tortillával sem, amihez vannak segítségül szolgáló trükkök, hogy otthon is tökéletesen készítsünk el. Lássuk is ezeket.
Ha azt hisszük, hogy nagyon bonyolult ételről van szó és nekünk úgy sem fog menni, tévedünk: a házi lisztes tortillák elkészítése hihetetlenül egyszerű, és ha követjük az alábbi tippeket, rendkívül puhák és rugalmasak végeredményt kapunk majd. Egyszerű és nagyszerű étel, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy kedvenc töltelékeinket belecsomagoljuk. Az összetevők pedig valószínűleg már ott lapulnak a konyhánkban. Nézzük is, melyek ezek és mire kell odafigyelni az Inspired Taste oldala szerint.
Liszt: sima fehér lisztet használunk a tortillákhoz, de ha valaki a teljes kiőrlésűt szereti, nyugodtan dolgozhat azzal is, sőt, a tönkölybúza liszt is jól működik.
Só: Só nélkül az étel nem lesz túl ízletes. A receptben egy teáskanálnyit használunk.
Meleg víz: Használjunk kézmeleg vizet, ez ugyanis segít, hogy a tészta jobban összeálljon (és könnyebben feloldja a sót is).
Zsír: Ahhoz, hogy a házi tortilla puha és rugalmas legyen, használjunk olajat, zsírt, vajat vagy margarint.
Ezt is olvasd el! 6 hiba, amit gyakran elkövetünk spárgafőzés közben
4 tipp
- Oldjuk fel a sót meleg vízben, mielőtt a tésztához adjuk.
- A tortilla tésztáját nagyon vékony korongokra kell nyújtanunk.
- Célszerű öntöttvas-serpenyőt használni közepes hőfokon.
- A megsült tortillákat tegyük egy konyharuhára, hogy melegen maradjanak.
És íme a teljes recept, ha egyből ki is próbálnánk
Összetevők
- 260 g fehérliszt
- 1 teáskanál finom tengeri só
- 160 ml (nagyon) meleg víz
- 5 evőkanál enyhe ízű olaj, olvasztott zsír, vagy olvasztott vaj
Elkészítés
Adjuk a sót a meleg vízhez, és keverjük össze, amíg a só fel nem oldódik. Egy nagy tálban villával keverjük össze a lisztet az olajjal (vagy más zsiradékkal). Öntsük hozzá szinte az összes sós vizet, és keverjük, amíg tészta nem válik belőle. Ha száraznak tűnik, adjunk hozzá még egy kis vizet. Amikor a tészta összeáll, tegyük egy liszttel megszórt felületre, és gyúrjuk simára, 2-3 percig. Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk legalább 15 percig, maximum 2 óráig pihenni. A tészta pihentetése megkönnyíti a kinyújtást.
Osszuk a tésztát tíz egyforma darabra, és formázzuk kis korongokká. Egy sodrófával nyújtsuk ki az egyes korongokat 20 cm átmérőjű körökre. Minél vékonyabb, annál jobb. A kinyújtott tortillákat terítsük egymásra és tegyünk közéjük egy darab sütőpapírt. Alternatív megoldásként a tortillákat kinyújtás és sütés közben is elkészíthetjük. Nyújtsunk ki egy tortillát, és amíg az sül, jöhet is a következő.
Figyelmedbe ajánljuk! Ennél jobb hamburgerszószt nehezen találunk – recept!
Tortillák sütése
Melegítsünk fel egy vastag fenekű serpenyőt közepes lángon. Amikor forró, tegyük bele az első tortillát. 20-30 másodpercen belül buborékok jelennek meg rajta. Amikor az alja barnás foltos lesz, fordítsuk meg, és süssük, amíg a másik oldala is ugyanilyen lesz. Minden tortilla 1-2 perc alatt sül meg. Tegyük a megsült tortillát egy konyharuhára, fedjük le, majd folytassuk a többivel.