A különböző tengeri herkentyűkkel, rákokkal és kagylókkal kapcsolatban a mai napig elterjedt az a tévhit, hogy nehezen elkészíthetőek, sok munka van velük és az ezekből készített otthoni fogások soha nem lesznek olyan finomak, mint egy étteremben. A következő trükkökből kiderül, hogy valójában egy pofonegyszerű feladatról van szó, a végeredmény ráadásul mennyei lesz: a fésűkagyló kérge karamellizálódik, miközben a belseje puha marad.
Hogyan válasszuk ki a tökéletes alapanyagot?
Hazánkban viszonylag nehézkes hozzájutni friss fésűkagylóhoz, de szerencsére az ízét és az állagát tekintve a fagyasztott, bolti verzióból is tökéletes fogás készíthető. Egy dologra érdemes figyelni vásárlás közben: mindenképpen úgynevezett száraz fésűkagylót szerezzünk be, a nedves alapanyag ugyanis sóoldattal és egyéb adalékokkal dúsított, ami megakadályozza, hogy a kagyló külseje ropogósra süljön.
Ez is érdekelhet! Házilag is könnyedén összeállítható a kínai ötfűszer-keverék – recept!
Emellett ügyeljünk arra is, hogy pontosan mennyit vásárolunk belőle. A kagyló – a legtöbb tengeri herkentyűhöz hasonlóan – gyorsan és könnyen kiszárad, felmelegítve pedig elveszti az ízét. Ezért jó előre találjuk ki, hogy hány főre szeretnénk elkészíteni a fogást és így vásároljunk be belőle.
Ha Valentin-napra szeretnénk meglepni a kedvesünket egy mennyei vacsorával, 6-7 nagyobb kagyló bőven elég két fő részére.
Szabaduljunk meg a nedvességtől!
Fontos, hogy a kagyló a lehető legszárazabb legyen sütés előtt
Fotó: Shutterstock
A fésűkagyló elkészítése során rendkívül fontos, hogy előkészüljünk, mielőtt nekiállunk magának a fogásnak. Először is szabaduljunk meg a lehető legtöbb nedvességtől, ami a kagylóban van. Még a száraz alapanyag esetében is fontos, hogy jó alaposan itassuk fel a nedvességet a kagylóról, hiszen így elkészíteni is könnyebb lesz és a végeredmény is sokkal finomabbá válik majd.
Tisztítsuk meg alaposan!
Főzés előtt érdemes eltávolítani a fésűkagyló oldalán található félhold alakú izmot.
Bár ehető, ez a kis, téglalap alakú izomdarab sütés közben rágóssá válhat.
Egyszerűen fogjuk az ujjaink közé az eltávolítani kívánt részt és tépjük le. Ezután a legegyszerűbb, ha kidobjuk, de akár le is fagyaszthatjuk, hogy később például egy garnélarákos hamburgerhez felhasználjuk.
Fűszerezzünk okosan!
A kagyló esetében – csakúgy, mint a halaknál – nem érdemes túl sok fűszert használni. Egyrészt a kelletténél jobban kiszárítja az alapanyagot, másrészt nem is áll jól az ilyen ételeknek, ha túl intenzív az ízük. Használjuk kóser sót, borsot, de ha valami igazán különlegesre vágyunk nyugodtan szórjuk meg paprikával és öntsük nyakon egy kis citromlével.
Az elkészítése:
A serpenyőben sütött fésűkagyló egy klasszikus és rendkívül gyors elkészítési módnak számít, amit kezdő szakácsok is nyugodtan kipróbálhatnak, hiszen nem igényel különösebb konyhai ismereteket.
Első lépésben melegítsük fel a serpenyőt, amit használni fogunk. A legjobb, ha tapadásmentes felületen készítjük el, garantálva azt, hogy a kagyló ne égjen le. Bármilyen felületen is süssük a kagylót, fontos, hogy forró legyen, így lesz ugyanis tökéletesen ropogós a külső rétege.
Az elkészítés során ügyeljünk arra, hogy ne süssünk egyszerre túl sok kagylót.
Fontos, hogy az egyes darabok között a lehető legnagyobb távolság legyen, így ugyanis nem veszik át egymástól a nedvességet.
Olajban kezdjük sütni, de a folyamat vége felé nyugodtan adhatunk hozzá hideg vajat is.
Fotó: Shutterstock
Mivel a serpenyőt a lehető legforróbbra kell hevíteni, érdemes a fésűkagylókat olívaolajban és nem vajban sütni. Az olaj forráspontja magasabb, mint a vajé, így kevésbé valószínű, hogy az alapanyag megég a magas hő hatására. Később, a sütés vége felé nyugodtan adjunk hozzá kisebb vajkockákat, amik tökéletes kérget képeznek majd a kagyló külső részén.
Ez is érdekelhet! Mindig is kíváncsi voltál, hogyan kell elkészíteni az eredeti pekingi kacsát? Mutatjuk a receptet!
Fontos, hogy az elkészítés során az egyik oldalt mindenképp hosszabb ideig süssük, mint a másikat. Kezdjük a kagyló egyik oldalával, ami nagyjából 3-4 perc alatt tökéletesen karamellizálódik is. Miután megfordítottuk, a másik oldalt már csak 1-2 percig süssük!