kagyló a grillen
Fotó: Shutterstock

5 étel, amiről nem gondolnánk, mennyire ízletes grillezve

Ha nyár, akkor grillezés, ha pedig grillételek, akkor leginkább húsok sütésére gondolunk. A füstös íz azonban ezeken túl számos zöldségnek, gyümölcsnek is különleges karaktert kölcsönöz. Alábbi cikkünkben 5 olyan – elsőre szokatlan, oda nem illő – alapanyagot gyűjtöttünk össze, amelyeket kötelező grillrácsra tennünk a következő alkalomkor.


Görögdinnye

grillezett anan\u00e1sz \u00e9s g\u00f6r\u00f6gdinnye

Fotó: Shutterstock

A sült banán vagy a sült alma sokunk kedvenc ínyencsége lehet egyes grillhúsok mellé. Azonban nem érdemes kizárólag ezeknél a bevált gyümölcsöknél maradni: adjunk esélyt például a grillezett görögdinnyének. Nincs más teendőnk, mint vékony szeleteket mindössze 2-3 perc erejéig ráhelyezni a grillre.

A még különlegesebb kulináris élmény érdekében sózzuk meg őket.

Érdemes ugyanezt ananásszal is kipróbálnunk.

Avokádó

avok\u00e1d\u00f3

Fotó: Shutterstock

Bár az avokádót elsősorban krémként vagy salátába vágva fogyasztjuk, tökéletesen alkalmas a grillezésre is. Elkészítése egyszerű: vágjuk félbe az avokádót, vegyük ki a magját, majd kenjük meg finoman olajjal. Grillezzük 2-3 percig mindkét oldalát és készen is vagyunk.

Jellegzetes íze megmarad, a füstös hatás azonban fokozza az élményt.

Ezt is olvasd el! Ezzel az apró trükkel ezentúl minden grillezett zöldség ropogós lesz

Kagyló

kagyl\u00f3 a grillen

Fotó: Shutterstock

A halakon túl más ízletes vízi fogást csakugyan bátran grillrácsra tehetünk. Akár polipot is süthetünk otthon, de a kagyló a legjobb választás.

Első lépésként tisztítsuk meg őket és tegyük a forró parázs fölé. Amikor a kagylók 5-10 perc elteltével maguktól kinyílnak, készen is állnak az ízesítésre. Szórjunk rá friss petrezselymet és borsot, valamint dobjunk rá kis olvasztott vajat is egy fantasztikus ízvilág eléréséhez.

Töltött paprika

t\u00f6lt\u00f6tt paprika

Fotó: Shutterstock

Már a sima paprikát sem szabad lehagyni a grillrácsról, ha egy finom füstös zöldséget ennénk a húsunk mellé. Mindezt azonban tovább fokozhatjuk, ha krém- és reszelt sajttal, zöldhagymával, továbbá egy kis sonkával vagy baconnel töltjük meg a zöldség belsejét.

Ezután közepes lángon grillezzük meg, amíg a sajt meg nem olvad, és a paprika meg nem puhul.

Ez is érdekelhet: 4 furcsa, mégis tökéletes ízpárosítás, amit minél előbb ki kell kipróbálnod!

Karfiol

karfiol

Fotó: Shutterstock

Ha egy semlegesebb, könnyedebb zöldségre vágynánk, válasszuk a karfiolt. Egy nagy kés segítségével vágjuk a fejet 2-3 centiméter vastag szeletekre, majd kenjük meg olajjal, illetve adjunk hozzá egy kis fűszert.

A neutrális íz nagy előnye, hogy úgy ízesíthetjük, ahogy csak kedvünk tartja.

Ha ezzel készen vagyunk, süssük közepes lángon, oldalanként nagyjából 8-10 percig.

A figyelmetekbe ajánljuk