Ha nyár, akkor grillezés, ha pedig grillételek, akkor leginkább húsok sütésére gondolunk. A füstös íz azonban ezeken túl számos zöldségnek, gyümölcsnek is különleges karaktert kölcsönöz. Alábbi cikkünkben 5 olyan – elsőre szokatlan, oda nem illő – alapanyagot gyűjtöttünk össze, amelyeket kötelező grillrácsra tennünk a következő alkalomkor.
Görögdinnye
Fotó: Shutterstock
A sült banán vagy a sült alma sokunk kedvenc ínyencsége lehet egyes grillhúsok mellé. Azonban nem érdemes kizárólag ezeknél a bevált gyümölcsöknél maradni: adjunk esélyt például a grillezett görögdinnyének. Nincs más teendőnk, mint vékony szeleteket mindössze 2-3 perc erejéig ráhelyezni a grillre.
A még különlegesebb kulináris élmény érdekében sózzuk meg őket.
Érdemes ugyanezt ananásszal is kipróbálnunk.
Avokádó
Fotó: Shutterstock
Bár az avokádót elsősorban krémként vagy salátába vágva fogyasztjuk, tökéletesen alkalmas a grillezésre is. Elkészítése egyszerű: vágjuk félbe az avokádót, vegyük ki a magját, majd kenjük meg finoman olajjal. Grillezzük 2-3 percig mindkét oldalát és készen is vagyunk.
Jellegzetes íze megmarad, a füstös hatás azonban fokozza az élményt.
Ezt is olvasd el! Ezzel az apró trükkel ezentúl minden grillezett zöldség ropogós lesz
Kagyló
Fotó: Shutterstock
A halakon túl más ízletes vízi fogást csakugyan bátran grillrácsra tehetünk. Akár polipot is süthetünk otthon, de a kagyló a legjobb választás.
Első lépésként tisztítsuk meg őket és tegyük a forró parázs fölé. Amikor a kagylók 5-10 perc elteltével maguktól kinyílnak, készen is állnak az ízesítésre. Szórjunk rá friss petrezselymet és borsot, valamint dobjunk rá kis olvasztott vajat is egy fantasztikus ízvilág eléréséhez.
Töltött paprika
Fotó: Shutterstock
Már a sima paprikát sem szabad lehagyni a grillrácsról, ha egy finom füstös zöldséget ennénk a húsunk mellé. Mindezt azonban tovább fokozhatjuk, ha krém- és reszelt sajttal, zöldhagymával, továbbá egy kis sonkával vagy baconnel töltjük meg a zöldség belsejét.
Ezután közepes lángon grillezzük meg, amíg a sajt meg nem olvad, és a paprika meg nem puhul.
Ez is érdekelhet: 4 furcsa, mégis tökéletes ízpárosítás, amit minél előbb ki kell kipróbálnod!
Karfiol
Fotó: Shutterstock
Ha egy semlegesebb, könnyedebb zöldségre vágynánk, válasszuk a karfiolt. Egy nagy kés segítségével vágjuk a fejet 2-3 centiméter vastag szeletekre, majd kenjük meg olajjal, illetve adjunk hozzá egy kis fűszert.
A neutrális íz nagy előnye, hogy úgy ízesíthetjük, ahogy csak kedvünk tartja.