Mindannyiunk számára léteznek olyan megszokott íz- és ételpárosítások, amelyekben korábban sosem csalódtunk. Ezek néha egészen furcsák, a gasztronómia legnagyobb alakjai viszont már régóta tudják, hogy az olykor elsőre össze nem illő ízek sokszor tökéletes párost alkotnak. Cikkünkben 4 ilyen ízkombinációt mutatunk be, amelyek, bár kicsit bizarrul hangozhatnak, valójában hibátlanul működnek együtt.
Kóla és hús
Általában a forró napok hűsítőjeként gondolunk a kólára, pedig akár főzhetüni is vele. Párolás vagy sütés közben adjuk a húshoz, hogy megpuhítsuk és pikáns ízt kölcsönözzünk neki. A maradék főzőlevet is feldobhatjuk ezzel, hogy egy édes és ragacsos mártást kapjunk – ez akár csirkeszárnyakhoz, pulled porkhoz is jól passzol. Egy másik módja a kóla ételekben való felhasználásának, ha a húst főzés előtt pácoljuk be vele. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ez ne tartson sokáig – legfeljebb nyolc órát ajánlunk.
Ezt is olvasd el! 5 étel a nagy gazdasági világválság idejéből, amelyeket valószínűleg nem szívesen kóstolnál meg
Csokoládé és avokádó
Fotó: Shutterstock
Vegán receptek közül rengeteg foglalkozik a rendkívül egészséges avokádó különböző felhasználásával. Van pár olyan tipp is, amikor desszertet készíthetünk a zöldségből. Egyik ilyen édesség a csokoládépuding alternatívája: apróra vágott avokádót keverjünk össze olvasztott csokoládéval. A gazdag, krémes gyümölcs gyönyörűen keveredik az általunk választott csokoládéval, így egy mousse típusú pudingot készíthetünk belőlük. Ezen kívül az avokádó a csokis turmixunkhoz hozzáadva is kitűnő választás, ettől még krémesebb állagot kapunk.
Almás pite és cheddar
Fotó: Shutterstock
A sajt a legtöbb gyümölccsel jól működik, ebbe a körbe beletartozik az alma is. Ez a kombináció azonban már egy lépéssel előrébb jár, hiszen itt a frissen sült almás piténkhez ajánlja a Daily Meal cikke a cheddar sajtot.
Ez is érdekes lehet számodra: Három különleges főzelék, ami gyorsan az asztalra kerülhet
Ezt az igazán különleges édességet Angliában már az 1600-as évektől készítik. Onnan pedig az Egyesült Államokba is átjutott a hírneve a következő évszázadok alatt. A pite tetejére egyszerűen tegyünk csak egy szelet cheddar sajtot, akár hidegen, akár a grill alatt megolvasztva, akár a pite tésztájába belesütve.
Banán – bacon
Fotó: Shutterstock
Sok étel bír különleges háttértörténettel. Elvis Presley a legendák szerint semmit sem szeretett jobban, mint a baconos, banános, mogyoróvajas szendvicsnél. A banán édessége és a tökéletesen ropogós bacon sóssága miatt izgalmas párost alkotnak. Ezt lehet még kedv szerint kiegészíteni krémes mogyoróvajjal.
Pár étteremben is kapható desszertként a baconbe tekert banánszeletek, viszont ezt otthon is könnyedén elkészíthetjük és egy próbát mindenképp megér!