Banán baconbe tekerve
Fotó: Shutterstock

4 furcsa, mégis tökéletes ízpárosítás, amit minél előbb ki kell kipróbálnod!

Mindannyiunk számára léteznek olyan megszokott íz- és ételpárosítások, amelyekben korábban sosem csalódtunk. Ezek néha egészen furcsák, a gasztronómia legnagyobb alakjai viszont már régóta tudják, hogy az olykor elsőre össze nem illő ízek sokszor tökéletes párost alkotnak. Cikkünkben 4 ilyen ízkombinációt mutatunk be, amelyek, bár kicsit bizarrul hangozhatnak, valójában hibátlanul működnek együtt.


Kóla és hús

Általában a forró napok hűsítőjeként gondolunk a kólára, pedig akár főzhetüni is vele. Párolás vagy sütés közben adjuk a húshoz, hogy megpuhítsuk és pikáns ízt kölcsönözzünk neki. A maradék főzőlevet is feldobhatjuk ezzel, hogy egy édes és ragacsos mártást kapjunk – ez akár csirkeszárnyakhoz, pulled porkhoz is jól passzol. Egy másik módja a kóla ételekben való felhasználásának, ha a húst főzés előtt pácoljuk be vele. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ez ne tartson sokáig – legfeljebb nyolc órát ajánlunk.

Ezt is olvasd el! 5 étel a nagy gazdasági világválság idejéből, amelyeket valószínűleg nem szívesen kóstolnál meg

Csokoládé és avokádó

Avok\u00e1d\u00f3 csokipuding

Fotó: Shutterstock

Vegán receptek közül rengeteg foglalkozik a rendkívül egészséges avokádó különböző felhasználásával. Van pár olyan tipp is, amikor desszertet készíthetünk a zöldségből. Egyik ilyen édesség a csokoládépuding alternatívája: apróra vágott avokádót keverjünk össze olvasztott csokoládéval. A gazdag, krémes gyümölcs gyönyörűen keveredik az általunk választott csokoládéval, így egy mousse típusú pudingot készíthetünk belőlük. Ezen kívül az avokádó a csokis turmixunkhoz hozzáadva is kitűnő választás, ettől még krémesebb állagot kapunk.

Almás pite és cheddar

Sajtos alm\u00e1s pite

Fotó: Shutterstock

A sajt a legtöbb gyümölccsel jól működik, ebbe a körbe beletartozik az alma is. Ez a kombináció azonban már egy lépéssel előrébb jár, hiszen itt a frissen sült almás piténkhez ajánlja a Daily Meal cikke a cheddar sajtot.

Ez is érdekes lehet számodra: Három különleges főzelék, ami gyorsan az asztalra kerülhet

Ezt az igazán különleges édességet Angliában már az 1600-as évektől készítik. Onnan pedig az Egyesült Államokba is átjutott a hírneve a következő évszázadok alatt. A pite tetejére egyszerűen tegyünk csak egy szelet cheddar sajtot, akár hidegen, akár a grill alatt megolvasztva, akár a pite tésztájába belesütve.

Banán – bacon

Ban\u00e1n baconben

Fotó: Shutterstock

Sok étel bír különleges háttértörténettel. Elvis Presley a legendák szerint semmit sem szeretett jobban, mint a baconos, banános, mogyoróvajas szendvicsnél. A banán édessége és a tökéletesen ropogós bacon sóssága miatt izgalmas párost alkotnak. Ezt lehet még kedv szerint kiegészíteni krémes mogyoróvajjal.

Pár étteremben is kapható desszertként a baconbe tekert banánszeletek, viszont ezt otthon is könnyedén elkészíthetjük és egy próbát mindenképp megér!

A figyelmetekbe ajánljuk