Már az ókori görögök is fogyasztottak articsókát, de a zöldség manapság is népszerű a mediterrán országokban. A magyarok keveset fogyasztanak belőle, pedig nagyon jó hatással van az egészségünkre
Az articsóka egy Észak-Afrikából származó zöldségféle és gyógynövény. Már az ókori Görögországban is előszeretettel fogyasztották, és manapság is főleg a déli országokban népszerű.
Magyarországon kevésbé elterjedt, sokan csak dísznövényként ismerik. Azonban mindannyiunknak érdemes lenne minél több articsókát fogyasztani, ugyanis számos kedvező egészségügyi hatását ismeri a tudomány
– derül ki a Vince cikkéből.
Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Nem találnád ki, melyik országban eszik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt
A növény gazdag polifenolokban, a vegyületcsoport gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásairól ismert. Az articsóka ezenkívül flavonoidokat is nagy számban tartalmaz, melyek ugyancsak erősítik az immunrendszert, valamint antioxidáns hatásukról is ismertek.
Fotó: Unsplash
Felsorolni is nehéz lenne, hány további gyógyhatású vegyületet, ásványi anyagot tartalmaz a növény, amely a fogyni vágyóknak is ideális választás lehet.
Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Magas vérnyomással küzdesz? Élelmiszerek, amik segíthetnek a harcban
Fontos tudni, hogy csak a növény bizonyos részei ehetők. Az úgynevezett szíven (ezt árulják konzervben is) kívül csak a bimbóhoz közvetlenül illeszkedő levelek alsó, húsos részeit fogyaszthatjuk, a kemény külső leveleket nem.
Az articsóka konyhai felhasználása igen széleskörű: fogyaszthatjuk előételként, tehetjük salátákba, szószokba, de pizzafeltétnek sem utolsó. Ahogy említettük, konzervben is kapható a növény, de ha tehetjük, inkább a friss változatot válasszuk.