egy kosár tele zöldségekkel

A magasabb jövedelmű országok polgárai jellemzően jóval kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak a világátlagnál, írja a Haszon. Mutatjuk, melyik ország áll az élen ebben a mutatóban, és azt is, hogy mi, magyarok hogyan teljesítünk.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta fél kiló zöldséget vagy gyümölcsöt lenne érdemes fogyasztanunk. A világátlag (216 kg) jóval efölött van, a Magyarországon mért érték viszont kissé elmarad tőle – igaz, nem mondható vészesen alacsonynak. Így néz ki a vizsgált európai országok egy főre jutó éves átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztása az elérhető legfrissebb, 2020-as adatok alapján:

 1. Albánia – 529 kg
 2. Horvátország – 427 kg
 3. Törökország – 388 kg
 4. Görögország – 298 kg
 5. Románia – 256 kg
 6. Ukrajna – 226 kg
 7. Olaszország – 226 kg
 8. Szerbia – 226 kg
 9. Magyarország – 154 kg
 10. Lettország – 153 kg
 11. Norvégia – 152 kg
 12. Csehország – 145 kg
 13. Ciprus – 141 kg
 14. Szlovákia – 129 kg
z\u00f6lds\u00e9gek \u00e9s gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k egy piacon

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Albániát világszinten is csak Guayana előzi meg ebben a mutatóban, a két ország után pedig Kínaés a Dominikai Köztársaság következik. A lista végén Afrika legszegényebb országai állnak, ahol egy főre vetítve évi 20 kiló zöldség-gyümölcs sem fogy el.

Pedig a túl kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához, és évente mintegy hárommillió ember haláláért felelhet világszerte – állapították meg az amerikai Tufts Egyetem kutatói.

Az egyetem tudósai azt is megfigyelték, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálozások legnagyobb arányban olyan országokban és régiókban fordulnak elő, ahol az emberek kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek.

Köztudott, hogy lényegében minden gyümölcs egészséges és tápláló. Vannak viszont olyan specifikus fajták, amelyek nagy mértékben javíthatják a szív egészségét is. Több kutatás is kimutatta már, hogy a gyümölcsökben gazdag étrendeknek erős szív- és érrendszeri védőhatása van – ebben a cikkünkben pedig elmondjuk, melyik 5 gyümölcs a legjobb ebből a szempontból.

A figyelmetekbe ajánljuk