Ezért kellene sokkal több diófélét ennünk – ilyen egészségügyi hatásuk van

Ezért kellene sokkal több diófélét ennünk – ilyen egészségügyi hatásuk van

Egy tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a diófélék fogyasztása miként hathat az egészségre.


Egy 2021-es tanulmányban a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) tudóscsoportja kimutatta, hogy napi mindössze 1,5 uncia (kb. 42 g) fadió elfogyasztása komoly mértékben támogathatja a szív egészségét.

Ugyanezeknek a kutatóknak a Nutrients című folyóiratban januárban megjelent tanulmánya során a szakemberek többet tudtak meg arról, hogyan hatnak az egészségünkre a diófélék.

A 2021-es vizsgálat során 95 túlsúlyos személy egy 24 hetes fogyókúra részeként naponta egy adag diót vagy egy darab perecet kapott.

Azt találták, hogy a fogyás mellett azoknál, akik diót fogyasztottak, csökkent a pulzusszám és a diasztolés vérnyomás – vagyis az artériákban lévő nyomás.

Ez is érdekelhet: 5 dolog, ami a testeddel történik, ha minden nap eszel magvakat

Bár a tudósok úgy vélték, hogy a triptofán – a fadióban található aminosav – kulcsszerepet játszott ezekben az eredményekben, nem voltak biztosak a dolog miértjében.

Ezért a mostani kutatásban – amely ugyanazt a módszertant követte, mint a 2021-es tanulmány – a csoport a résztvevők plazma- és székletmintáit elemezte.

Azt találták, hogy a dió fogyasztása lehetővé tette a triptofán jobb metabolizációját (anyagcsere) a bélben.

Geeta Sikand, a Kaliforniai Irvine Egyetem Orvosi Főiskolájának orvostudomány klinikai docense szerint ez egy kifejezetten biztató dolog, mivel „a triptofán miatt az anyagcsere megváltozik az elhízott személyeknél".

A szakemberek szerint a triptofánnak komoly gyulladáscsökkentő hatása van, ami azért fontos, mert a gyulladás hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához.

Dr. Zhaoping Li, a UCLA orvosprofesszora és a klinikai táplálkozási osztály vezetője kijelentette, hogy az eredmények különösen jelentősek, mivel „a diófélék fogyasztásának szív- és érrendszeri előnyeiért felelős lehetséges mechanizmusokkal szolgálnak".

Li szerint az is egy fontos eredmény, hogy „a diófélék fogyasztása növelheti a szerotoninszintet, ami hatással lehet a hangulatra".

A szakember továbbá kijelentette, hogy az észlelt előnyök segíthetnek a túlsúlyos embereknek, de azoknak is, akik nem szenvednek az elhízás következményei miatt.

Forrás: Healthline

A figyelmetekbe ajánljuk