csirke

Az evés és az ételek az életünk elengedhetetlen résztvevői, azonban mennyit foglalkozunk tudatosan az élelmiszerekkel? Elhoztunk most öt tényt az élelmiszer iparról, amik lehet eddig nem tűntek fel vagy nem ismertél!


Géntechnológia

Shutterstock

Az országok többségében a géntechnológiával módosított növényeket korlátozás nélkül termeszthetik, mivel még mindig nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ezek a növények károsabbak lennének, mint a természetesek.

E120

Az E120 néven is ismert kármint, azaz élelmiszer-pigmentet arra használják, hogy vörös színt adjanak az ételeknek. De nem mindenki tudja, hogy a kármin a kárminsavból keletkezik, amelyet egyes rovarokból, például a bíbortetűből állítanak elő.

Kanola vagy repceolaj?

A kanola elnevezés valójában kanadai olajat, alacsony savtartalmú olajat jelent. A hagyományos repceolajtól csak a csökkentett mennyiségű (legfeljebb 2%-os) erukasav különbözteti meg, amelynek nemcsak az íze szörnyű, hanem a szívre is mérgező.

A csirkék egyre nagyobbak

Tsekhmister/depositphotos.com

Az elmúlt 60 évben a csirkék sokkal nagyobbak lettek, különösen a mellkasuk és a lábuk. Egyesek szerint a hozzáadott hormonok és szteroidok felelősek ezekért a változásokért. A gazdák azonban azt állítják, hogy a csirkék növekedését nem a tiltott gyógyszerek, hanem a korszerűbb, modern tenyésztés, a jobb életkörülmények és a rendszeres állatorvosi felügyelet okozza.

A tápanyag-összetétel címkék pontatlanok

Jó pár egészségtudatos fogyasztó a tápértékkel kapcsolatos információk címkéire támaszkodnak, hogy megalapozott döntéseket hozzanak az élelmiszerről. Azt azonban nem árt tudni, hogy sokszor pontatlanok és félrevezetőek lehetnek.

(Brightside)

A figyelmetekbe ajánljuk