csirke tyúk áll egy mintás terítőn fehér háttér előtt

Tavaly tavasszal törölték a hazavezető járatukat, azóta a szigeten élnek. Hogy boldoguljanak, egy régi álmukat váltották valóra, és csirkefarmot hoztak létre.


A madagaszkári-magyar házaspár 2019-ben utazott a szigetországba, hogy Nirina Randrianantoandro megmutathassa hazájának szépségeit feleségének, Erdei Máriának. A nyugdíjazott mérnök már több mint 30 éve Magyarországon élt, eredetileg csak turistaként tért volna vissza otthonába.

„Úgy terveztük, hogy március 21-én repülőre szállunk és Marcsival hazautazunk Budapestre, mert a koronavírus terjedése miatt jobbnak láttuk, ha Magyarországon töltjük ezt a kritikus időszakot. Madagaszkáron ugyanis nagyon bizonytalan az orvosi ellátás és az általános higiéniai állapotok is rosszabbak, mint itthon."

– mesélte Nirina az Agroinform.hu oldalnak.

Gépüket azonban az indulás napján törölték, mert Madagaszkár lezárta a légterét. Rövid idő alatt ugyanis rengetek külföldi özönlött az országba, köztük több tünetmentes koronavírus-fertőzött. Az addig szinte érintetlen francia gyarmaton egyik pillanatról a másikra elterjedt a kór.

„Beláthatatlan időre Madagaszkáron ragadtunk. Rövidesen felismertük, hogy felesleges aggódnunk, hiszen ha betartjuk a kötelező előírásokat – és még annál is jobban vigyázunk magunkra, akkor sikeresen védekezhetünk a betegség ellen. Elhatároztuk, hogy hasznosan fogjuk elfoglalni magunkat és megvalósítjuk azt, amit már régóta tervezünk: istállót építünk és brojler csirkét fogunk nevelni"

– mondta a portálnak Nirina.

18:35-től jelentkezik be a magyar házaspár

A házaspár bele is kezdett a farm létrehozásába. Istállót húztak fel, berendelték a csibéket, az első héten pedig szúnyoghálós kempingágyban még mellettük is aludtak, hogy 0-24 megfigyelhessék minden mozdulatukat. Azóta szinte zökkenőmentesen folyik a haszonállatok értékesítése, Nirina és Mária rendületlenül keresi fel a különböző viszonteladókat, éttermeket, reggelizőket. Ezidáig több mint 250 darab brojler csirkét értékesítettek, és már harmadik állományukat nevelik. Hogy terveznek-e hazajönni, hatalmas kérdés, a jövőben ugyanis afrikai harcsa tenyésztését is tervezik Madagaszkáron.

A figyelmetekbe ajánljuk