madagaszkár

Az afrikai kontinens lassan, de egyértelműen nagyobb darabokra esik majd szét, és mindez Észak-Afrikával kezdődik majd és Madagaszkárral folytatódik.


A Pangea őskontinens 200 millió évvel ezelőtti széthullása tehát még nem ért véget, a lemeztektonika miatt az egész térség az Indiai-óceánon átrendeződik.

D. Sarah Stamps, a Virginia Tech geológusa kollégáival a közelmúltban újra megvizsgálta a térség alakulását – írja Phys.org. A csapat arra jutott, hogy a széttöredezés mértéke évente néhány milliméter, a töredezettség hatása északon gyorsabb lesz, és az óceán jelentősen formálni fogja a területet.

A GPS koordináták alapján a kutatók azt találták, hogy a tektonikus mozgás kiterjesztése széles területen oszlik majd el. Ez a régió körülbelül 600 kilométer (372 mérföld) széles lesz, Kelet-Afrikától Madagaszkár egész területén ár terjed.

Madagaszkár déli része a Lwandlei mikrolemezzel, a középső területe pedig a Szomáliai lemezzel együtt mozog.

Így Madagaszkár déli és északi része gyakorlatilag teljesen kettészakad.

Geológusok abban bíznak, hogy a rendelkezésükre álló adatokból jobban megérthetik majd a a Kelet-Afrika és Madagaszkár közötti, az Indiai-óceánon található Comore-szigeteken zajló közelmúltbeli és folyamatban lévő szeizmikus és vulkáni tevékenységeket.


A figyelmetekbe ajánljuk