Skye a Belső-Hebridák legnagyobb, egyúttal legészakibb tagja
Unsplash

Sky-sziget, Hebridák, Egyesült Királyság

5 mesés sziget, ahol elbújhatunk a világ elől

Minden sziget egy külön kis világ, amely alkalmas lehet arra, hogy ideiglenesen elrejtőzzünk benne a nagy elől.


Agatha Christie menedéke: Burgh

Ap\u00e1lykor homokh\u00edd vezet a devoni szigetre

Burgh-sziget, Egyesült Királyság

burghisland.com

Van egy piciny sziget az angliai Devon déli részén, melyet apály idején egy homokhíd köt össze a szárazfölddel. A Burgh-szigetre tengeri traktoron érkezhetünk meg, aranyló partját ezüstösen csillogó víz mossa, komor szikláit pedig lágyan zöldellő fű teszi barátságosabbá. Itt húzódik meg elegánsan az art déco stílusú Burgh Island Hotel, mely 1929-ben épült, 32-ben bővítették ki, és a közelmúltban a legendás 1930-as éveket megidézve újították föl. 25 szobája és lakosztálya közül a legkiemeltebb a Beach House nevet viseli, ahol Agatha Christie pihent gyakran, s két regényéhez, a Nyaraló gyilkosokhoz, illetve A tíz kicsi négerhez is itt gyűjtött ihletet. A krimikirálynő emlékére időnként izgalmas „Rejtélyes gyilkosságok" tematikájú esteket is szerveznek.

Az elérhető karibi: Guadeloupe

Mad\u00e1rt\u00e1vlatb\u00f3l a Kis-Antill\u00e1k  gy\u00f6ngyszeme

Guadeloupe, Franciaország

Unsplash

Azoknak, akik valami távoli, egzotikus vidékre vágynak, de félnek az ismeretlen ételektől, kultúráktól, kiváló választás a Kis-Antillák egyik gyöngyszeme: Guadeloupe. Ez a sziget ugyanis sok tekintetben Franciaországot idézi, például gyakori látvány reggelente, hogy a pékségekből baguette-ekkel sietnek haza a helyiek. A szigetcsoport két legnagyobb szigete közt csak egy szűk csatorna húzódik, és mint egy pillangó két szárnya kapcsolódnak egymáshoz. A keletebbre eső Grande Terre a sík, szárazabb rész, míg a nyugati oldalon fekvő Basse Terre jóval drámaibb a maga hegycsúcsaival, vízeséseivel és a déli részén magasodó La Soufrière vulkánnal. Guadeloupe utánozhatatlan hangulatát az adja, hogy a sziget féltve őrzi a természeti kincseit: nemcsak a tengerpartot, de az erdőket is, ahol szigorúan korlátozzák az építkezéseket, így errefelé egyáltalán nem voltak óriási ingatlanfejlesztések. Minden kis léptékű, barátságos és biztonságos, kiváló választás egy nyugodt nyaralásra.

​Ahová Victor Hugo saját magát száműzte: Guernsey​

A Pleinmont szikl\u00e1i, rajtuk a kil\u00e1t\u00f3toronnyal

Guernsey, Csatorna-szigetek, Egyesült Királyság

Unsplash

Normandiától látótávolságra, a La Manche-csatornában fekszenek, az Egyesült Királyság fennhatósága alatt állnak, de nem tartoznak hozzá: a Guernsey, Jersey és még néhány kisebb sziget alkotta Csatorna-szigetek a franciák és britek kedvenc „titkos" nyaralóhelye. Victor Hugo mintegy 15 évet élt Guernsey-n száműzetésben, az otthonául szolgáló Hauteville-ház – melyben A nyomorultakat írta – napjainkban is az eredeti berendezéssel, immár múzeumként várja a látogatókat. Ezenfelül a számos egyéb történelmi látnivaló, a gazdag növényvilág, a festői sziklák és a mesés homokos tengerpartok adnak okot arra, hogy a Csatorna-szigetek felkerüljön a bakancslistánkra.

Földi paradicsom: Nosy Ankao

A mag\u00e1nsziget ad otthont a Miavana Resortnak

Nosy Ankao, Madagaszkár

Time + Tide Africa

A privát szigetekkel néha épp az a baj, hogy túl privátak, azaz egy átlagember be sem teheti a lábát. Nosy Ankao szigete viszont csak épp annyira zárt, hogy semmi se zavarhassa a pihenést a türkiz hullámok és aranyszínű homok földjén. A 2017-ben debütált Miavana Resort 14 villából áll az öt kilométeres partszakaszon, melynek lakói három étterem közül választhatnak. Hogy miben több ez, mint mondjuk a Maldív-szigetek? A pluszt Madagaszkár elképesztően gazdag flórája és faunája adja, hiszen itt az sem ritka, ha útban a beachre egy lemúrral futunk össze, a sziget saját minimúzeumában pedig több evolúciótörténeti ritkaságot is bemutatnak, illetve megismertetnek a legnagyobb afrikai sziget élőlényeivel.

Tapintható múlt: Külső-Hebridák

A d\u00e9li Harris \u00e9s az \u00e9szaki Lewis gyakorlatilag egy sziget

Lewis-sziget, Hebridák, Egyesült Királyság

Unsplash

Míg Skóciában a Hebridák legnépszerűbb szigetén, Skye-on nyaranta ki lehet tenni a „megtelt" táblát, a mindössze másfél órányi kompútra fekvő Harris- és Lewis-szigetekről mintha megfeledkeztek volna. A két sziget tulajdonképpen egy: a déli, hegyesebb rész a Harris, az északi, laposabb pedig a Lewis, de a lakók úgy beszélnek az apró sziget másik részéről, mintha legalábbis egy másik bolygó lenne. A sziget főleg a magas minőségű gyapjúról (Harris-tweed) nevezetes, melyet igen borsos áron értékesítenek világszerte. Ugyancsak izgalmasak az ötezer éves Callanishi állókövek, amelyek nincsenek elkerítve – mint például Stonehenge –, itt még bárki odamehet a kövek közé, és akár simogathatja, átölelheti őket, ha épp így akar energiával töltekezni. Meglepő módon festői homokos strandot is találni a szigeten, valamint egy kicsi, de igen minőségi nedűt gyártó whiskylepárlót.

A figyelmetekbe ajánljuk