A Hawaii-szigetcsoporton belül található Kauai-sziget több ezer vadcsirkének ad otthont.


A Kauai-szigeten vadon élő csirkék lézengenek Lumbahai érintetlen strandjaitól kezdve a repülőtereken, és benzinkutakon át egészen a városi parkolókig. Csipegetnek a szemétből, macskaeledelből, a turisták maradékából, de az őshonos ízeltlábúakat is szívesen fogyasztják.

Ennek a változatosságnak köszönhető, hogy a csirkék és az emberek kapcsolata a szigeten nagyon bonyolult. Egyrészt kiirtották a bosszantó hawaii százlábúak populációját, ugyanakkor rengeteg füvet pusztítanak el, egész kerteket megsemmisítve.

De mikor, és hogyan lett a sziget a vadon élő csirkék paradicsoma? Kauai szigete több mint ezer éve ad otthont a vadcsirkéknek, vagyis a moáknak, melyeket polinéz hajósok hoztak a szigetre. A helyi lakosok elmondása alapján az Iwa (1982) és az Iniki (1992) hurrikánok több száz tyúkólt pusztítottak el, emiatt az életben maradt állatokat szabadon engedték szaporodni. Az adatok azt mutatják, hogy a vad csirkék száma határozottan növekedett a hurrikánok után. A szabadon engedett házi csirkék ugyanis nemcsak egymással, hanem a vad madarakkal is elkezdtek szaporodni.

Mint minden hawaii madár, a moa is védett állat, emiatt az emberek ritkán emelnek rájuk kezet. Azért sem eszik meg a csirkéket, mert húsuk köztudottan kemény. A vadcsirkék a Kauai-élmény szerves részévé váltak, aminek megvannak a maga előnyei. A turisták megőrülnek értük, az ajándékboltok tele vannak olyan mágnesekkel, pólókkal, és kávéscsészékkel, melyeken csirkék díszelegnek. Egyesek ezt a hawaii szigetet főleg a csirkék miatt választják.

Bár rengeteg okuk van a lakosoknak a csirkéket utálni, a kauaiak megtanultak mellettük élni. A vadcsirke egyébként Hawaii többi szigetén is él, de a helyiek általában megakadályozzák, hogy ennyire elszaporodjanak.

Forrás: Odditycentral

Friss

Ételek, amelyek szigorúan tiltólistásak a királyi családban

A királyi család tagjai szigorú protokoll szerint élik mindennapjaikat. A világ minden pillanatban az ő mozdulataikat figyeli, így kivétel nélkül tökéletesnek kell mutatkozniuk, ám jó pár szabály a négy fal között is érvényes rájuk. Ugyanis a királynő jelenlétében nem ehetnek akármit, hiszen akadnak olyan élelmiszerek, amit II. Erzsébet egyenesen száműzött a palotából.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk