franciaország pezsgő
Shutterstock

Van, ahol a súlyos aszály ellenére is kiváló pezsgők születhetnek

Az első erjedési időszaknál tartanak a francia Champagne-régióban, ahol a 2022-es szüret véget ért, és a termelők szerint régóta nem volt ilyen jó év.

A nyári szárazság és az egész Franciaországban uralkodó hőség ellenére a jól időzített esőzések kiváló érési feltételeket teremtettek – olvasható a Robb Report cikkében.

A Comité Champagne, a független champagne-i termelők és champagne-i házak érdekeit képviselő kereskedelmi szervezet a 2022-es évjáratot „napfényes" évjáratnak nyilvánította, ami azt jelenti, hogy a szőlőmennyiség jelentős volt, az évet egészséges szőlőtermés jellemezte.

Ez pedig szöges ellentétben áll Franciaország más régióival, ahol a súlyos szárazság hátrányosan érintette a bor-, sajt- és musttermeléseket.

David Chatillon, a Champagne Házak elnöke a 2022-es szüretet nagyon szerencsésnek nevezte, és elégedett volt a piaci kereslettel is:

A piaci kereslet erős volt, augusztus végén 9 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a már 2021-es figyelemre méltó számok után. A szakma a bizonytalan gazdasági környezet ellenére továbbra is optimistán tekint a jövőbe. Az idén szüretelt finom szőlőből nagyszerű borok készülnek, amelyek biztosan megfelelnek a fogyasztók elvárásainak.

– mondta.

A szőlőszüret augusztus 20-án kezdődött a Chardonnay-val az Aube megyében található Bar-sur-Seine-ben, majd ugyanezen a megyén két nappal később a Pinot Noir-t és a Pinot Meunier-t is szüretelték.

A szüret kezdete falvanként és szőlőfajtánként változik, így biztosítva, hogy minden parcellát az optimális érettségi állapotban szüreteljenek. A 2022-es szüretre a champagne-i termelők és házak 12 000 kilogramm/hektár elérhető hozamot határoztak meg.

Ez az elmúlt 15 év legmagasabb szintje, köszönhetően a tavaszi fagyok és jégesők okozta minimális veszteségeknek és általában a champagne-i szőlőültetvények kiváló egészségi állapotának. Mint mindig, most is minden szőlőt kézzel szüretelnek, ami a borvidék egyik szigorú előírása.

Két év után, amelyet a szőlőhiány és a nehéz időjárási körülmények jellemeztek, ez a szüret minden szempontból tökéletes volt. Az összes szőlőültetvényen el tudtuk érni a meghatározott hektáronkénti mennyiséget, annak ellenére, hogy a Pinot Noir és a Pinot Meunier termése helyenként nagyobb volt, mint a chardonnay-é. De ez a minőségről szól, nem a mennyiségről. A Grand Cru Chardonnay-ink az egészség tökéletes képe

– mondta Didier Depond, a Salon and Delamotte pincészet elnöke.

Úgy tűnik, minden feltétel adott ahhoz, hogy valóban különleges évjárat legyen a 2022-es, de a termelők kiemelték: még túl korai bármit is megerősíteni ebben a szakaszban, jelenleg az első kóstolóknál tartanak, de a termelők szerint a „borok aromás intenzitása csábító és biztató", és egészen biztosak benne, hogy 2022 kitűnő év lesz.


A figyelmetekbe ajánljuk