drága pezsgő

Elkelt világ legdrágább pezsgője, de nem az ital volt a lényeg

Egy olasz kriptatesópár megvásárolta a világ legdrágább pezsgősüvegét, de nem tervezik, hogy egyhamar megisszák.

A kriptobefektetésekkel foglalkozó testvérpáros, Giovanni és Piero Buono 2,5 millió dollárt, nagyjából 970 millió forintot fizetett egy üveg Avenue Foch pezsgőért egy nemrégiben lezajlott magánaukción, amiért cserébe nem csak az italt szerezték meg– írja a Robb Report a Wall Street Journal alapján.

A premier cru szőlőfajták keveréke mellett a palackot a Mig, a Bored Ape Yacht Club és a Sneaky Vampire Syndicate által alkalmazott művészek öt rajza díszíti. A pezsgő mellett a művészek rajzai is átkerülnek NFT formájában az új tulajokhoz.

Az NFT-piac összeomlása ellenére – ahol például a már említett Bored Ape Yacht Club árfolyama júniusban 33 százalékkal esett – a testvérek még mindig értéket láttak a Champagne Avenue Foch felajánlásában.

Nem tervezem meginni, úgy gondolom, hogy jó befektetés lesz. A befektetési világban nagy a felfordulás, a dolgok geopolitikai szempontból nagyon gyorsan változnak. A gazdag emberek olyan helyet fognak keresni, ahol egy ideig tárolhatják a vagyonukat – és ez lehet egy pezsgő is, amelyhez egy NFT is kapcsolódik

– indokolta Giovanni a Wall Street Journalnak.

Az ajánlatot még júniusban jelentették be, az ötletgazda Shammi Shinh volt, aki már korábban is foglalkozott kortárs pezsgősüvegekkel. Ő tartja egyébként a legdrágább pezsgő korábbi rekordját, amelyet egy 19 karátos gyémánttal díszített palackkal adott el.

Egy biztos: ne keressük a Champagne Avenue Fochot a helyi borkereskedésben. A márka csak limitált italokat gyárt, amelyet Shinh egy családi tulajdonban lévő francia birtokkal, a chamery-i Allouchery-vel hozott létre, amely borokat termel Allouchery-Deguerne címke alatt.

A 2,5 millió dolláros palackban egyébként Pinot Noir, Meunier és Chardonnay szőlőfajták keveréke található.

Shinh azt tervezi, hogy további NFT-s champagne-okat fog elárverezni, amelyekre várólistát is indított az Avenue Foch weboldalán.


A figyelmetekbe ajánljuk