Robban a pezsgő bontáskor? Azért, mert nem jól csinálod!

Robban a pezsgő bontáskor? Azért, mert nem jól csinálod!

Alapvetően semmilyen ürügy nem kell ahhoz, hogy egy üveg pezsgőt megbontsunk. De ha mégis, arra ott egy évforduló vagy egy szilveszter, esetleg egy sima keddi nap. Ilyenkor nem árt, ha nem lögyböljük ki a pezsgőt, vagy nem lőjük ki a szemünket.

Az üveg felbontása sokszor bonyodalmat okoz: a pezsgőhöz nincs semmilyen csicsás, speciális nyitóeszköz. Csak mi, a dugó, a drótketrec és jobb esetben egy konyharuha. A harcot sokszor elveszítik az üveggel szemben, aminek az eredménye egy elszabadult dugó és egy kiömlő pezsgő. Ebben érkezik segítségünkre Didier Mariotti, a Veuve Clicquot pincemestere aki bemutatta, hogyan kell jól kinyitni egy üveg pezsgőt.

Első lépés 

Először is óvatosan távolítsuk el a fóliát. Minden palack nyakán ott egy szélesebb perem, amely lehetővé teszi, hogy a fóliát könnyen eltávolíthassuk. Ha valamiért nem lenne ott, akkor egy borkulcson lévő kés is jó megoldás lehet a kezdéshez. A fóliát teljesen le kell venni, a palackon lévő ketrecet pedig szabadon hagyni.

Második lépés 

Lazítsuk meg a drótketrecet és csavarjuk ki, de feltétlenül ügyeljünk arra, hogy a ketrec az üvegen maradjon.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy leveszik a ketrecet. Ha rajta hagyjuk, az biztosítja, hogy a nyomás a palackon belül maradjon

– mondja Mariotti.

Helyezzük a hüvelykujjunkat szorosan a ketrec tetejére, és egyik kezünkkel kezdjük el az üveget csavarni. A közhiedelem ellenére, nem a dugót kell csavarni, hanem ellenkezőleg. Innentől a dugónak természetesen ki kell pukkadnia. Miután eltávolítottuk, az üveget 45 fokos szögbe kell dönteni, és meg is vagyunk.

Harmadik lépés 

Helyezzük a hüvelykujjunkat szorosan a ketrec tetejére, és egyik kezünkkel kezdjük el az üveget csavarni. A közhiedelem ellenére, nem a dugót kell csavarni, hanem ellenkezőleg. Innentől a dugónak természetesen ki kell pukkadnia. Miután eltávolítottuk, az üveget 45 fokos szögbe kell dönteni, és meg is vagyunk.

Kiegészítés 

Az alapok megvannak, de még lehet fejleszteni a palackbontási technikát. Az egyik legfontosabb meggyőződni arról, hogy a pezsgő jól behűtött.

Azt javaslom, hogy legalább két órát hagyjuk a hűtőben, de ha kevés az időnk, akkor a palackot fele-fele arányban jég és víz keverékébe is belemárthatjuk, így körülbelül 15-20 perc alatt lehűl

– mondja Cordell.

A pezsgő nem pezsgő a klasszikus pukkanás nélkül, de Cordell szerint az italra nézve ez nem a legjobb:

Mindannyian szeretjük a pezsgőpukkanást, de az igazság az, hogy minél halkabban nyitjuk ki az üveget, annál több buborékot élvezhetünk a poharában, és annál kisebb a veszélye annak, hogy az üveg felpezseg

– zárta a leckéjét a szakértő.

(Food52)


A figyelmetekbe ajánljuk