régi pezsgő árverés
Christie's

Újra elárverezik a rekorder 19. századi pezsgőt Franciaországban

A 18. század végén egy üveg Perrier-Jouët Brut Millésimé lett a valaha árverésen eladott legdrágább pezsgő. Most ugyanez a rekordot döntő pezsgő ismét felbukkan a Christie's aukciósháznál.


A híres 1874-es évjárat a Perrier-Jouët pincemestere, Séverine Frerson által gondosan összeállított cuvée-k mellett az aukciósház decemberi Finest and Rarest Wines and Spirits (legfinomabb és legritkább borok és szeszes italok) aukcióján is szerepel majd.

Christie's

Az alapító fia, Charles Perrier által kevert 1874-es cuvée egy kiváló évjárat terméke, és a Cramantból (a Perrier-Jouët egyik eredeti és legtekintélyesebb dűlőjéből) származó, értékes chardonnay szőlőfajtát tartalmaz, írja a Robb Report. A lényegében száraz stílusú pezsgőt a brit piacra szánták, ahol akkoriban nagy feltűnést is keltett.

A pezsgő az említett rekordot 1888-ban, a Christie's árverésen állította fel és egészen 1967-ig az első helyen is maradt.

Most több mint egy évszázaddal később ismét a Christie's kalapácsa alá kerül, és várhatóan 10 ezer és 15 ezer font közötti összeget ér el (jelenlegi árfolyamon számolva nagyjából 4,2 millió és 6,3 millió között).

Ráadásul, aki részt vesz az árverésen (maximum tízen), az a epernay-i Maison Belle Epoque-ban fog éjszakázni.

Christie's

A mesés birtokon egy úgynevezett Champagne-ház, ahol Európa egyik legnagyobb francia szecessziós magángyűjteménye, és természetesen rengeteg finom pezsgő található.

A vendégek tárlatvezetésen vehetnek részt, és megkóstolhatják a három Michelin-csillagos Pierre Gagnaire séf által készített fogásokat, amelyhez a Perrier-Jouët pezsgőpárosításait kínálják – a teljes kollekciót meg lehet kóstolni. Még a az elképesztően ritka 1874-es évjáratból is – mindez pedig december 2 és 3 között.

Christie's

A figyelmetekbe ajánljuk