portugál tengerpart
Mivel a Földközi-tenger partjainál még bőven meleg az idő, a szeptember remek alkalom lehet arra, hogy elmenjünk egy pihentető tengerparti nyaralásra. Kiválasztottuk pár közkedvelt európai strandot, ahol a hőmérséklet is elég magas ahhoz, hogy még strandolni is tudjunk.

Ciprus

Korall-öböl, Ciprus

Shutterstock

Cipruson még szeptemberben is bőven találkozhatunk 30 Celsius-fokos hőmérséklettel. Tökéletes választás, ha utószezoni nyaraláson gondolkodunk. Ráadásul Cipruson belül válogathatunk az eldugott, távoli strandok és a nyüzsgő, hangos helyszínek között is.

A bulizni vágyók legjobb választása Ayia Napa lesz, ahol strandbárok, vízi sportok és pezsgő éjszakai élet várja a strandolókat. Ayia Napa két legkedveltebb strandja pedig a Konnos és a Nissi.

A Páfoszban található Korall-öböl pedig a családoknak kedvezhet: a környék egyik legszebb és legfelkapottabb tengerpartja, a homokos strand és a sekély víz vonzza a turistákat.

Az érintetlen Lara-öböl

Shutterstock

De akik a turisták elől menekülnének azok válasszák Lara-öböl strandjait: a lenyűgöző Akamas-félsziget természetvédelmi területéhez közeli strandot szafarival vagy terepjáróval lehet a legkönnyebben megközelíteni. A kirándulás bőven megéri, hiszen rengeteg homoki teknőssel és gyönyörű homokos szakasszal találkozhatunk – a tájról nem is beszélve.

Málta

Għajn Tuffieħa gyönyörű strandjai

Shutterstock

Máltán a szeptemberi átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok, de bőven belefuthatunk egy 28-30 fok közötti periódusba is.

Fő tengerparti üdülőhelyei – és egyben legjobb strandjai – északon találhatóak Mellieha és Ghajn Tuffieha városában, de az Arany-öböl (Golden Bay) is népszerű strand.

Ramla il-Hamra vörös homokos szakasza

Shutterstock

A sziget csücskében eldugottabb helyek is vannak, mint például Paradise Bay és Armier üdülőhelye, de Gozo is jó választás, amelyet a szárazföldtől egy 5 km-es tengerszakasz választ el– Gozo szigete az utóbbi években érintetlen maradt, az egyik legszembetűnőbb strandja pedig a Ramla il-Hamra, ami egy vörös homokos szakasz, amely kontrasztot alkot az azt körülvevő zöldellő vidékkel.

Görögország

Myrtos strandja kilátásból

Shutterstock

A görög szigeteken mindig remek strandok, langyos vizek és buja tájak várják a turistákat – nem véletlen, hogy a magyarok körében is az egyik legnépszerűbb úti cél. A szeptemberi átlaghőmérséklet itt 24 Celsius-fok, de ahogy Máltán, úgy itt is kifoghatunk magasabb hőmérsékletet – főleg délen.

A kefalóniai Myrtos strandot széles körben a világ egyik legszebb strandjaként tartják számon.

Navaggio-öböl, Görögország

Shutterstock

Zákinthosz egy másik népszerű választás, a Navaggio-öböl vagy a „Csempész-öböl" a leghíresebb a szigeten a partján található hajóroncs miatt.

Krétán a Balos strandhoz érdemes ellátogatni, ami türkizkék vizéről és fehér homokjáról ismert.

Portugália

Széles, homokos strand Albufeira hófehér városában

Shutterstock

Portugália átlagos szeptemberi hőmérséklete 23 Celsius-fok, de délen nem ritka a 30 Celsius-fok sem.

Az ország egyik legszebb régiója a délen található Algarve. Kiváló napozóterület egy forró szeptemberi európai nyaraláshoz.

Albufeira 30 kilométer hosszú partvonalával az egyik legnépszerűbb üdülőhely erre. A pompás homokos partszakaszoktól távolabb elmehetünk a hangulatos óvárosba is, vagy felkereshetjük a nyüzsgő modernizált városrész számos éttermének és bárjának egyikét.

A gyönyörű Camilo strand Lagosban,

Shutterstock

Lagos városa pedig nagyszerű szörfözési lehetőségeket és nyugodtabb hangulatot kínál, de az álmoskás halászfalu, Alvor is remek éttermeket, üzleteket és védett homokos zugokat nyújt.

A Las Teresitas sivatagi homokja

Shutterstock

Mivel a hőmérséklet még szeptemberben is kiváló, Tenerife ideális nyaralási célpont. A délen elhelyezkedő spanyol sziget átlagos hőmérséklete jóval magasabb mint az ország más területén.

12 strandja rendelkezik az úgy nevezett „kék zászlós" minősítéssel. Széles partszakaszok és kisebb, vulkanikus homokos strandok kombinációját fedezhetjük fel a szigeten.

Playa de las Americas és Los Cristianos üdülőhelyein szálljanak meg azok, akik egy fárasztó nap után pezsgő éjszakai életet keresnének. Emellett a gyönyörű Las Teresitas strand finom, sárga homokja a Szahara sivatagból származik, így egyike azon kevés tenerifei strandoknak, ahol nem a szokásos fekete, vulkanikus homokkal találkozhatunk.

(Forrás)


A figyelmetekbe ajánljuk