New Orleans-i utcarészlet
Unsplash

5 hely New Orleansban, amit mindenképp látni kell

Történelem, művészet, szórakozás? Hangulatos régmúlt és pezsgő jelen keveredik New Orleans utcáin – a hely, ahol jazzritmusra lüktet az élet. Íme, 5 olyan kulturális kaland, ami egyértelműen bakancslistára való!


Szöveg: Joó Zsófia

1. Longue Vue House & Gardens 

A város sokszínű közösségi életéből is kiemelkedő kulturális, illetve rendezvényközpont − egy gyönyörű, százéves kúria és parkja − a modern New Orleans társasági, politikai, művészeti gyűjtőpontja. A birtokon egymást érik a kiállítások, koncertek, a gyerekek teadélutánjai, illetve a helyi érdekeltségű üzletemberek találkozói. A látogatókat tai chi órák, közösségi piknikek, színvonalas művészeti előadások, finom falatok és izgalmas beszélgetések várják.

2. New Orleans Művészeti Múzeum 

A belváros hatalmas parkjában épült múzeumban egyedülálló kiállítások versengenek a turisták figyelméért. Alumínium dizájntárgyak, az ötvenes évek radikális kerámiaremekei, változatos témájú fotókiállítások, illetve Sydney és Walda Besthoff szoborkertje szerepelnek az előkelő kínálatban. A múzeum nyár végégig helyt ad a világszínvonalú, Nefertari királynő életét bemutató, ókori egyiptomi tárlatnak, ősszel pedig a japán Edo-korszak egzotikus festményeit vonultatja fel.

F\u00e9rfi New Orleans utc\u00e1j\u00e1n s\u00e9t\u00e1l

Unsplash

3. Sazerac House 

Más jellegű, ám ugyancsak kihagyhatatlan élményt kínál New Orleans leghíresebb szeszbirodalma, az ikonikus Sazerac koktél szülőhelye. A fényűző, háromemeletes épületben elegáns ital- és ajándékbolt működik, de az égetett szeszek titkaira kíváncsi látogatókat elsősorban a kóstolókkal összekötött tárlatvezetések, no meg természetesen maga a lepárló megtekintése vonzza a világ minden tájától. A turisták itt a lehető legautentikusabb forrásból ismerhetik meg a város koktélkultúráját, illetve az 1850-ben alapított márka fordulatos történetét.

4. Preservation Hall 

New Orleans elképzelhetetlen jazz nélkül! A zenei irányzat Mekkájáért természetesen a francia negyed központjába kell elzarándokolni. A Preservation Hall programnaptárát évtizedek óta, az év 350 napján jazzkoncertek és jam sessionök töltik meg. Az intézmény küldetése a város legendás zenei hagyományainak megőrzése és ápolása, valamint a jövő tehetségeinek támogatása. A több mint 50 helyi művész rendszeres fellépéseivel büszkélkedő előadótérben olyan hírességek adtak elő, mint például James „Sing” Miller, Narvin Kimball és Jim Robinson.

F\u00e9rfi trombit\u00e1val New Orleans utc\u00e1j\u00e1n

Unsplash

5. National WWII Museum 

A második világháború amerikai szerepvállalásának, győzelmeinek és áldozatainak mementója minden korosztály számára izgalmas, tanulságos időtöltést ígér. A kiállítások a hadicselekmények mellett a sorkatonák sorsát is bemutatják, ráadásul fantasztikus technikai megoldásokkal és interaktív eszközökkel. A múzeum egész napos programot kínál, hiszen a termekben több mint 24 000 autentikus tárgyi emléket vonultatnak fel, illetve többórányi filmanyaggal várják a látogatókat.

Érdekel a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt aktuális lapszámában található. A magazin megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1n 2022 ny\u00e1rHamu és Gyémánt

A figyelmetekbe ajánljuk