Hét napig tartó utazás – tények a Transzszibériai vasútvonalról

Hét napig tartó utazás – tények a Transzszibériai vasútvonalról

2021-ban ünnepli a Transzszibériai Vasút 105. évfordulóját, de vajon mennyit tudsz a világ leghosszabb vasútvonaláról? Íme, hét lenyűgöző tény a híres útvonalról!


Kezdetek

Bár a vasút építését először a XIX. század közepén javasolták, és számos külföldi vállalat ajánlotta fel a fejlesztés finanszírozását, a vasútépítés csak 25 évvel később, 1891-ben kezdődött meg III. Sándor cár hatalmának idején. Az orosz cárok a vasút teljes tulajdonjogát akarták, külföldi befolyás nélkül, ami a negyedszázados késedelemhez vezetett.

Útvonal

Shutterstock

A Moszkvától Vlagyivosztokig tartó, hihetetlenül hosszú, 9288 kilométeres transzszibériai vasútvonal a világ leghosszabb közvetlen vasúti útvonala, amely több mint nyolcvan városon és kisvároson halad keresztül, valamint tizenhat nagy folyón, köztük a Volgán, az Obon, a Jenyiszejen és az Amuron.

Időzóna

A transzszibériai vasútvonal elejétől a végéig nyolc különböző időzónán halad át, azonban Oroszországban minden menetrend, állomás- és vonatóra moszkvai idő szerint marad.

Utasok

A transzszibériai vasút továbbra is Oroszország legfontosabb közlekedési összeköttetése, amely évente az ország exportjának 30%-át szállítja. Bár az útvonal rengeteg turistát vonz, az utasok többsége ennek ellenére is, inkább helyiekből áll, akik különféle okból zakatolnak át az országon.

Alagút

A leghosszabb alagút a transzszibériai útvonalon két kilométer hosszú.

Vasútonal

A vasút három vonalat foglal magában, köztük a Transzmongóliát (Moszkvából Pekingbe), a Transzmandzsúrt (Szibériából Pekingbe) és magát a Transzszibériát (Moszkvából Vlagyivosztokba), legutóbbi a leghosszabb útvonal, így az utazás hét napig tart megállás nélkül.

​Egész évben utazhatunk a Transzszibérián

A turisták számára a tavasz és a nyár a legnépszerűbb évszakok a Transzszibériai vasút megtapasztalására, de a vonatok egész évben közlekednek. Míg a melegebb hónapok hosszabb nappalokat és nyüzsgőbb, társasági légkört jelentenek, addig a november és április közötti időszakban utazva megismerhetjük Oroszországot a maga rideg, gyönyörű és varázslatos téli pompájában.


(56thparallel)

A figyelmetekbe ajánljuk