Gordes, Franciaország
Fotó: Shutterstock

Gordes, Franciaország

10 festői kisváros, amiről még soha nem hallottál, pedig imádnád

Nem különösebben nehéz gyönyörű kisvárosokat találni a világon, bár sokuk megközelítése már annál fáradságosabb.


A világ különböző sarkában található kedves helyeket a festői tájak, a lenyűgöző építészeti alkotások és a kultúra vizuális megnyilvánulásai teszik utánozhatatlanná. Akadnak köztük népszerűbb helyek, mint Portofino és Gordes, melyek a világ minden tájáról vonzzák a turistákat, míg mások, mint Shirakawa-go és Ilulissat inkább megbújnak. Függetlenül attól, hogy ezek a kisvárosok hol helyezkednek el, mindegyikért érdemes akár nagy távolságokat is megtenni, hogy a saját szemünkkel láthassuk.

Ez is érdekelhet: 5 helyszín Franciaországban, amit nem érdemes kihagyni!

1. Gordes, Franciaország

Gordes a nyári hónapokban általában hemzseg a turistáktól, de nem hibáztathatjuk a látogatókat azért, hogy a világ egyik legszebb falujának varázsát akarják magukba szívni. A település a völgy fölött magasodó sziklára épült, macskaköves sikátorok, templomok és kolostor, levendulamezők és macskaköves utcák tarkítják, amelyek olyanok, mintha egy mesekönyv lapjairól szedték volna ki őket.

2. Shirakawa-go, Japán

A Japán Ōno körzetében található álomszép Shirakawa-go falu a bolygó leghavasabb helyei közé tartozik – itt évente átlagosan 400 centiméternyi hó esik. Mindez az UNESCO-listán szereplő, nádfedeles gasshō-zukuri építményeinek extra csillogást kölcsönöz. Miután eloszlik a téli csodavilág hangulata, és az időjárás felmelegszik, a hegyoldalak mély zöldbe borulnak, és színes, illatos vadvirágok csalogatják az arra járókat.

Giethoorn, Hollandia

Giethoorn, Hollandia

Fotó: Shutterstock

3. Giethoorn, Hollandia

Körülbelül 2800 ember nevezi otthonának Giethoornt (más néven Hollandia „Velencéjét"). A Hollandia északkeleti részén, Overijssel tartományban található idilli falucskát kézzel ásott csatornái, a kis szigetet a szárazfölddel összekötő 176 híd, a gyalog- és kerékpárutak, valamint a 18. századból származó nádtetős házak miatt dicsérik. Mivel az ilyen infrastruktúra nem támogatja az autókat, a lakosok (és az évente közel egymillió turista) csónakkal, gyalog és kerékpárral közlekednek.

4. Stepantsminda, Grúzia

A grúz katonai út mentén fekvő Stepantsminda, közismert nevén Kazbegi, egy félreeső kisváros a Kaukázus hegységben, Grúzia északkeleti részén. Híres a 14. századi Gergeti Szentháromság-templomáról, amely 7 119 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, és a Kazbek-hegy hóval borított mamutcsúcsáról. A völgyben fekvő falut az ősi mitológia is átszövi, ami csak tovább növeli misztikumát.

Ha tovább olvasnál: 7 spanyol kisváros, amit Barcelonánál is jobban fogsz imádni

Oia, G\u00f6r\u00f6gorsz\u00e1g

Oia, Görögország

Fotó: Shutterstock

5. Oia, Görögország

Oka van annak, hogy a turisták nyaranta özönlenek a Szantorini északnyugati csücskében fekvő alvó kis halászfalucskába, Oiába. A nyaralók száma kritikát vált ki a helyiekből, de nehéz hibáztatni bárkit is, aki szeretné megpillantani a sziklákhoz tapadó, fehérre meszelt Kikládok házait, a szikrázó Égei-tengert, a híres kalderát és a sörbet színű naplementéket.

6. Cherrapunji, India

A Sohra néven is ismert Cherrapunji India sokkal nyugodtabb oldalát mutatja, mint nagyvárosai. Az északkelet-indiai Meghalaya állam Kelet-Khasi-hegységében található magasan fekvő kisváros élő gyökérhídjairól, csodálatos vízeséseiről és buja erdeiről híres. Hogyan marad Cherrapunji mindig ilyen zöld? Ez az egyik legcsapadékosabb hely a Földön, az átlagos éves csapadékmennyiség körülbelül 450 hüvelyk.

Guatap\u00e9, Kolumbia

Guatapé, Kolumbia

Fotó: Shutterstock

7. Guatapé, Kolumbia

Medellíntől két órányira keletre merészkedve egy vibráló andoki üdülővárosra bukkanhatunk, ahol természeti és ember alkotta szépségek egyaránt találhatók. Guatapé a vidám, kézzel festett freskókkal díszített, élénk színű homlokzatairól híres. Van egy hatalmas mesterséges tava is, amely népszerű helyszíne a vízi sportoknak. Délnyugatra a Piedra del Peñol magasodik, a panorámás kilátásért több száz lépcsőfokot kell megtennünk.

8. Ban Rak Thai, Thaiföld

Az 1000 fő alatti lakosságával Ban Rak Thai egy álmos kisváros. Távoli fekvése miatt buja hegyei, teaültetvényei és a hagyományos kínai lámpásokkal díszített házakai rejtve maradnak a turisták elől. Ban Rak Thai nyugodt szépségét leginkább korán kelve élvezhetjük, amikor láthatjuk a tóról lecsapó ködöt.

Portofino, Olaszorsz\u00e1g

Portofino, Olaszország

Fotó: Shutterstock

9. Portofino, Olaszország

Az utazók nyáron elözönlik Portofino tengerparti enklávéját, hogy megcsodálják a pasztellszínű házakat, a kikötőben álló megajachtokat, és Negronit kortyolgassanak a csillogó Piazzetta-parti bárokban. A Castello Brownhoz vezető útról lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a tengerre. Egy kis szerencsével sikerülhet asztalfoglalást szereznünk a La Terrazza at Splendido, A Belmond Hotel éttermében, ahol spagettizhetünk az öbölre néző, girbegurba teraszon.

10. Ilulissat, Grönland

Ilulissat leginkább egy film díszletére hasonlít az Ilulissat-jégfjorddal, a Disko-öbölben magasodó jéghegyekkel és a sokszínű házakkal. Filmszerű szépsége miatt felmerülhet a kérdés, hogy nem hollywoodi speciális effektek terméke-e a városka, de biztosítjuk, hogy teljesen valódi. Télen az északi fény táncát, nyáron pedig az éjféli napot is megcsodálhatjuk.

Forrás: Travel + Leisure

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk