kopasz férfi moziban ül popcornnal a kezében nevet kockás ing rövidnadrág fehér sportcipő nézőtér lelátó székek

Nehéz lenne kiválasztani mindössze öt könyvadaptációt, amelyet idén feldolgozott a film- és sorozatipar. A streaming-szolgáltatók a járványhelyzet ellenére is több remekkel rukkoltak elő 2020-ban, amelyek közül a Hamu és Gyémánt Online csapata megpróbált felállítani egy kisebb listát, górcső alá véve különböző műfajokat.


Daphne du Maurier: Rebecca

Lily James és Armie Hammer kiváló párost alkot a Rebecca legújabb feldolgozásában.

Netflix

Az 1938-as angol kötetet először 1940-ben dolgozta fel a filmipar, akkor egy még fekete-fehér mozival rukkoltak elő a misztikus történetről. Azóta a különböző prózai és zenés színházakban is töretlen sikere van A Manderley-ház asszonyaként elhíresült sztorinak, amelyet legújabban a Netflix dolgozott fel a leginkább a Hamupipőkéből és a Mamma Mia! folytatásából ismert Lily Jamesel és Armie Hammerel a főszerepben.

A streaming-szolgáltató filmje hazánkban is nagyot robbant, a 10 legnézettebb alkotás között szerepelt hosszú ideig. A szereplőknek mondhatni kifogástalan a játéka, a karaktereket nagyon jól eltalálták. Még mi is beleborzongtunk, amikor megjelent a színen Mrs. Danvers Kristin Scott Thomas lehengerlő alakításában.

Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A Kisasszonyok hetedik képernyős feldolgozását 2020-ban mutatták be Magyarországon.

YouTube

Az 1868-as amerikai regényt számtalanszor feldolgozták, a 2019-ben elkészült, ám a mozikban csak idén januárban bemutatott verzió már a hetedik adaptáció. Először 1917-ben vitték vászonra a történetet Minna Greyel, akkor még némafilm formájában. A következő feldolgozás is némafilm volt egy évvel később, majd a harmadik, már hangosfilm 1933-ban jelent meg. Ezt követően előhúzták még a fiókból '49-ben, '94-ben, majd egy sorozat erejéig 2017-ben is, végül pedig egy évvel ezelőtt Meryl Streep, Emma Watson, Saorirse Ronan, és Timothée Chalamet szereplésével.

A maga korában már a regény is kasszasiker volt, ez pedig a filmekkel sem volt másképp. A kritikák a legújabb feldolgozásról is kifogástalanok voltak, a szereplők pedig szívmelengető játékkal elevenítik meg az egyébként is bájos történetet.

Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

A háromszoros Golden Globe, valamint Oscar- és BAFTA-díjas Nicole Kidman elviszi a hátán sztorit.

YouTube

Október 25-én debütált az HBO GO-n a 2014-es pszichológiai thriller alapján készült hatrészes minisorozat Nicole Kidmannel, Hugh Granttel, valamint Donald Sutherlanddel a főszerepben. A New Yorkban, Kingstonban és Long Islanden forgatott szériát eredetileg májusban mutatta volna be a csatorna, ám a pandémiás helyzet miatt tolniuk kellett a premiert.

A könyv önmagában vegyes kritikákat kapott, a Guardian például azt írta róla, hogy bár okos regény, a néha túl messze menő részletek elaprózzák az olvasó figyelmét, a csattanó pedig a történet feszültségéhez képest elcsépeltre sikerült. A sorozattal kapcsolatban is megfogalmazódtak olyan kritikák, hogy hat részben vontatottá válik a történet, a háromszoros Golden Globe, valamint Oscar- és BAFTA-díjas Nicole Kidman azonban elviszi a hátán sztorit, és végső soron jó sorozat kerekedik belőle, amely nem csak, hogy magával ragadja a nézőt, de be is vonja a rejtélyek megoldásába.

Agatha Christie: Halál a Níluson

A Halál a Níluson című Poirot-filmet jövő januárban mutatják be a hazai mozik.

YouTube

A 2017-es, közepesen sikerült Gyilkosság az Orient Expresszen után újra találkozhatunk a vásznon a Poirot alakító Kenneth Branaghal, az 1937-es nagy sikerű Agatha Christie regény, a Halál a Níluson új, filmes adaptációjában. A nem kevés izgalommal fűszerezett történetből ez idáig két film készült, az első 1978-ban Peter Ustinovval a főszerepben, a második pedig a David Suchet címszereplésével, a népszerű Poirot-sorozat egy részeként 2004-ben.

Bár a három évvel ezelőtti Branagh-film vegyes kritikákat kapott, az idei feldolgozás megelőlegezett bizalommal szerepel a listánkon, a koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében ugyanis a film premierjét jövő év január elejére halasztották a mozik.

A krimiben olyan sztárokkal találkozhatunk majd, mint az Oscar-díjra jelölt Annette Bening, Gal Gadot, Armie Hammer, vagy épp Letitia Wright. A forgatókönyvet ismét Michael Green jegyezte, míg producerekként Ridley Scott, Mark Gordon, Simon Kinberg és Judy Hofflund szintén a visszatérők sorát erősítette.

Stephen King: A kívülálló

A kívülálló olyan színészeket vonultat fel, mint az Oscar- és Emmy-díj jelölt Richard Price, valamint az Emmy-díj nyertes Jason Bateman.

YouTube

A 'Mester' 2018-ban sem hagyta cserben rajongóit, és egy olyan thrillert írt, amelynek cselekményétől a hideg futkos a hátunkon. A regény két évvel ezelőtt a New York Times bestsellerlistájának élére került, a Goodreads-en kategóriájának legjobb könyve lett, az HBO pedig egy 10 részes minisorozatot készített belőle az Oscar- és Emmy-díj jelölt Richard Price, az Emmy-díj nyertes Jason Bateman, valamint Cynthia Erivo és Ben Mendelsohn főszereplésével.

A csatorna önmagához híven a lehető legprofibban vitte képernyőre a történetet, amelyben Ralp Anderson detektív egy borzalmas bűncselekmény körülményeit vizsgálja. A közel egy órás részek minden perce a televízióra szegezi a tekintetünket lebilincselő cselekmény-kibontakoztatásával, ugyanakkor a végkifejlet hagyhat némi kívánnivalót maga után.

A figyelmetekbe ajánljuk