Halász Rita Mély levegő

2020 októberében jelent meg Halász Rita Mély levegő című kötete, amit a Margó Irodalmi Fesztiválon mutattak be. A regényből most sorozat készül, melynek a Jelenkor Kiadó hivatalos Facebook-oldalán számoltak be.Halász regényét – melyből hamarosan már a negyedik kiadás érkezik – a kritikusok és az olvasók egyaránt szeretik, ezt pedig mi sem bizonyít jobban, minthogy a kötet bekerült az idei Libri Irodalmi Díj tíz döntőse közé. A Mély levegő diadalmenete tovább folytatódik, hiszen a Black Lemon Films megvásárolta a regény megfilmesítésének jogát.

Három helyzetben tudok a legjobban gondolkodni: séta közben, a plafont bámulva és vonaton. Nyolc évvel ezelőtt, amikor a Mély levegő története körvonalazódni kezdett a fejemben, München felé tartottam egy barátnőmet meglátogatni, és a nyolcórás vonatúton folyamatosan peregtek előttem a jelenetek. Nem regényben gondolkodtam, hanem mozgóképben, először filmben, aztán sorozatban. Később a filmes ambíciókról letettem, de az olvasói visszajelzésekből az derül ki, hogy valami megmaradhatott az eredeti koncepcióból, mert sokan mondták a könyvről, hogy filmszerű. Írás közben én is sokszor gondoltam magamra, mint aki a kamera túloldalán áll, és úgy rögzíti az eseményeket. Ezért is lettem nagyon izgatott, amikor Vogel Eszter megkereste a kiadót a hatrészes minisorozat ötletével. Innentől pedig marad a várakozás és a mérhetetlen kíváncsiság

– nyilatkozta az író Facebookon közzétett sajtóközleményben.

A sorozat egyik alkotója Vogel Eszter lesz, aki a Színház és Filmművészeti Főiskola első, 6x6-os évfolyamán végzett gyártásvezetőként. Vogel több külföldi produkcióban dolgozott együtt Kerekes Feliciánnal, akivel – a Mély levegő apropóján – létrehozták a Black Lemon Films gyártócégüket.

Egy hatrészes minisorozatban gondolkodunk, és szeretnénk egy olyan cselekménnyel teli alkotást létrehozni, ami inkább a belső történésekre fókuszál. A jelen idejű történetben fontosnak tartom ezt az érzelmi folyamatot megmutatni, ezzel pedig mankót adni bizonyos élethelyzetek feldolgozásához

– mondta Vogel.

A filmes stáb összetétele egyelőre még alakulóban van, Vogel Eszter Szakonyi Noémi Veronika rendezővel (Hat Hét, Maszatvár) és Csaba Bálint forgatókönyvíróval (Mellékhatás, Maszatvár) dolgozik az anyagon, azt remélik, hogy hamarosan újabb fázisába ér a közös munka, és többen is csatlakozhatnak a csapathoz.

A döntés azért esett Halász Rita regényére, mert a könyv az első pillanattól megragadta Vogelt.

Olyan témát érint, ami a környezetünkben élők életében jelen van, csak a többség nem beszél róla, vagy próbálja nem észrevenni a valóságot. A regény a hullámzó érzelmeken túl, a bátorságról, az önmagunk felvállalásáról szól, ami arra bátorít, hogy vegyünk egy mély levegőt, és induljunk el a saját utunkon még akkor is, ha az egyelőre ismeretlen és bizonytalan.

A Hamu és Gyémánt magazin aktuális lapszámában novellarészlet olvasható Halász Ritától.

A figyelmetekbe ajánljuk