Florence Pugh a Dűne második részében

Fotó: IMDb

Villeneuve csalódott, amiért még mindig a Dűne 2 az év legtöbb bevételt hozó filmje

Denis Villeneuve egy torontói díjátadón ismét kifejezte nemtetszését a mozikultúra helyzetével kapcsolatban. A Dűne: Második rész rendezője, bár megtisztelve érzi magát, eléggé csalódott is, amiért még egy filmnek sem sikerült leköröznie az idei év legnagyobb kasszasikerét, írja a Deadline.

Miután május 31-én Torontóban átvette az Academy Icon-díjat a 2024-es Canadian Screen Awardson, Villeneuveígy nyilatkozott:

Csalódott vagyok, hogy (a Dűne: Második rész) még mindig az első helyen áll. (...) Remélem, hogy hamarosan más filmek sikeresebbek lesznek, és valamelyik nyári premier sokkal nagyobb kasszasiker lesz.

A március elsején bemutatott Dűne: Második rész eddig több mint 711 millió dollárt, közel 257 milliárd forintot hozott világszerte, ezzel pedig továbbra is toronymagasan 2024 legmagasabb bevételű filmjének számít. A második helyen a Godzilla x Kong: Az új birodalom áll 567 millió dollárral, vagyis 205 milliárd forinttal.

Academy Icon Award Recipient Denis Villeneuve Discusses Dune Part Two, Importance of Theatrical Experience and 2024 Film ...

Denis Villeneuve on Cinema Box Office "Disappointment" Since Dune 2 | Canadian Screen Awards 2024
Szerintem olyan filmekre van szükségünk, amelyek valódi moziélményt nyújtanak, és teljes mértékben kihasználják a moziterem erejét – és most nem csak a Dűnére gondolok

– folytatta Villeneuve.

Egy olyan film, mint például a Polgárháború, erős példa erre. Szerencsés dolog, hogy a Dűne tényleg megszólította közönséget – bárcsak gyakrabban történne ez.

A Deadline arról is beszámolt, hogy a mozik nyár eleji jegybevétele 66 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A súlyos visszaesés okairól egyelőre csak találgatni lehet: sokak szerint egész egyszerűen nem érdekli már annyira az embereket a mozizás, ha egyszer otthonról, sokkal olcsóbban is streamelhetik a kedvenc filmjeiket.

A kép valószínűleg ennél sokkal árnyaltabb, és biztos, hogy a 2023-as hollywoodi sztrájkok is nagy szerepet játszanak a bevételcsökkenésben. Akárhogy is legyen, az álmatagul induló nyár eddigi legnagyobb vesztese a Furiosa: Történet a Mad Maxből, ami eddig mindössze 115 millió dollárnyi, 41,5 milliárd forintnyi bevételt termelt a 168 millió dolláros, 60,6 milliárd forintos gyártási költséggel szemben –

a mozikasszák szempontjából hagyományosan erős amerikai emlékezet napján pedig 1995 óta nem szerepelt ilyen gyengén egyetlen film sem. Ez már csak a kifejezetten jó kritikák miatt is eléggé meglepő; saját írásunk itt olvasható az új Mad Max-moziról.