Budapest a TOP10-ben - előkelő listára került fel a magyar főváros
Fotó: Shutterstock

A budapesti Hősök tere

Budapest a TOP10-ben - előkelő listára került fel a magyar főváros

Nem túlzás azt állítani, hogy Budapest sok szempontból az egyik legszebb és legizgalmasabb főváros a világon. Ezt támasztja alá egy újabb felmérés is, amely szerint a legnagyobb magyar város az egyik legjobb választás, ha valaki kulturálódni szeretne.Rengeteg különböző szempont alapján lehet rangsorolni a világ városait: más listát kapunk, ha az életszínvonalat, az életminőséget, az ott élők anyagi helyzetét vagy a történelmi emlékeket vesszük alapul. És megint mást, ha egy adott város kulturális örökségére koncentrálunk.

Az Ubuy France most erre vállalkozott és – talán nem is annyira meglepő – listát tett közzé. A felsorolásból ugyanis az derül ki, hogy melyek azok a fővárosok a világon, ahol a legtöbb kulturális látnivaló, ingyenes látogatható galéria, utcai szobor és látványosság található.

Ez is érdekelhet! Cápa úszkál Spanyolország egyik legnépszerűbb strandjánál

Ezen a listán végzett kilencedik helyen Budapest.

A módszertanban a készítők leírják, hogy elsősorban az ingyenesen látogatható kiállításokat és az ingyenesen hozzáférhető kulturális emlékeket vették alapul; ezek alapján rangsorolták a városokat. A megosztott első helyen – talán némi elfogultsággal vegyítve – a francia főváros, Párizs és London végzett, a második pedig a Prága lett. A dobogóra ezen felül még Berlinnek sikerült felkapaszkodnia, amit Amszterdam, Lisszabon, Róma, Athén, Bécs és Budapest követ. A tizedik helyre a norvég főváros, Oslo érkezett meg.

Ezt is olvasd el! Világhírű piaccal gazdagodik Budapest hamarosan

Budapest, Magyarorsz\u00e1gBudapest, Magyarország Shutterstock

Budapestről egyébként azt írják az oldalon, hogy rendkívül magas pontszámot ért el, egészen pontosan 127-et a 172-ből. Mindezt annak köszönheti, hogy összesen hatvan galéria található a városban, ezek közül hat teljesen ingyenesen látogatható, miközben az utcán 248 szobrot láthatunk, amit kiegészít 24 utcai műalkotás is.

A Ubuy France külön kiemeli Kolodko Mihály miniatűr szobrocskáit, amiket a helyiek éppen úgy imádnak, mint az ideérkező turisták. A szobrok egyszerre jelenítik meg a magyar folklór híres alakjait, A nagy ho-ho-horgásztól egészen a magyar történelem fontosabb eseményeiig.

A figyelmetekbe ajánljuk