kávék és sütemények

Itt kortyold stílusosan a feketét − Budapest 7 legszebb kávéháza

Ha szereted a kávét gyönyörű kávézóban üldögélve elfogyasztani, és közben a külvilág káosza elől is elmenekülni, Budapest számtalan lehetőséget kínál erre.


A fővárosban egymást váltják a nagyszerű helyek, a trendi, modern, új hullámos kávézóktól kezdve a „tegnap világának" emléket állító, történelemmel átitatott, hagyományos létesítményekig. Ha a szépséget is elsődlegesnek tartod a finom fekete mellett, az alábbi, a Vince Magazin cikkének segítségével gyűjtött kávézókat mindenképp érdemes felírni a bakancslistádra.

Ez is érdekelhet: 4 kávézó, amit érdemes meglátogatnod, ha Bécsben jársz

​1. New York Kávéház: a világ legszebb kávézója

A Nagykörúton található New York Kávéház nemcsak Budapesten, de az egész világon az egyik legszebb kávézó. A fin de siècle-ből származó kávézó ívelt márványoszlopokkal, kerubokkal díszített stukkókkal és freskós mennyezettel egykor a magyar művészek kedvelt központja volt, akik sok éjszakát töltöttek itt a cigarettafüst és az alkohol ködében. Ma már általában hosszú sor áll a bejutásért, és egy csésze kávéért 4000 forint körüli összeget kell fizetni, de megéri elmerülni a hely hangulatában és szépségében.

Cím: 1073 Budapest, Erzsébet krt. 9-11.

​2. Gerbeaud Cukrászda: pazar cukrászparadicsom

A Vörösmarty-téren található Gerbeaud 1858-ban kávéházként nyílt meg, de cukrászdaként vált ismertté, amikor Emil Gerbeaud 1884-ben átvette a céget. Ez a pazar kávézó tökéletes egy ínycsiklandozó sütemény és kávé elfogyasztására. A cseresznyefa-paneles falak, a mintás selyemtapéta, a nehéz bársonyfüggönyök, a márványlapos asztalok és a kristálycsillárok sokat csak úgy öntik ránk a történelmet. A műalkotásszámba menő süteményeik mellett a konyakmeggy is tökéletes kísérője lehet egy eszpresszónak.

Cím: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8, Vörösmarty tér 7-8.

Ha tovább olvasnál: Íme a Caffe Florian, Velence legöregebb kávéháza!

​3. Párisi Passage Café & Brasserie: kávézó egy szecessziós udvarban

Ez a kávézó és étterem egy olyan szecessziós árkádsorban található, amely egykor Budapest első modern áruháza volt, és ma már luxusszállodaként működik. Az íves, csempézett mennyezet íves ablakok és mahagóni galériák felett húzódik. Bár teljes étlapot is kínálnak, nem fognak kinézni, ha csak egy prémium minőségű kávét fogyasztunk el ebben az egyedi környezetben.

Cím: 1053 Budapest, Ferenciek tere 10.

​4. Centrál Kávéház és Bár: az irodalmi ikonok kedvence

Az 1887-ben megnyílt Centrál Kávéház a századfordulón szintén a budapesti művészek és írók törzshelye volt. A kávézót nemrég felújították, de megőrizte bohém báját festett stukkómennyezetével, bordó bankettjeivel, fekete és piros oszlopaival és Thonet-stílusú székeivel. Néha élő zongora- és hegedűzene szól, de érdemes beugrani is egy kávéra vagy a díszített sütemények egyikére!

Cím: 1053 Budapest, Károlyi utca 9.

​5. Matild Café & Cabaret: a századforduló pompája

A Matild a nemrég felújított Matild Palace, egy új budapesti belvárosi luxusszálloda földszintjén található. Az egykor ikonikus kávéház igazi századfordulós pompájában ragyog ismét. A kávéház 1901-ben nyitotta meg kapuit Belvárosi Kávéház néven, és hosszú évtizedekig a budapesti irodalmárok és értelmiségiek központja volt. Később étterem és szórakozóhely lett belőle, majd felújítás miatt évekig zárva volt. A kávéház a szecesszió és az egyiptománia esztétikáját ötvözi. Napközben kávézóként működik – tökéletes a kávéjuk egy kis kézműves csokoládéval −, estére pedig kabarévá és koktélbárrá alakul át.

Cím: 1056 Budapest, Váci u 36.

​6. Gerlóczy Kávéház: egy eldugott bisztró

Ha francia bisztró hangulatot keresünk, a Gerlóczy Café − amely egy Haussmann-szerű épület placcán rejtőzködik az V. kerület szívében − jó választás lehet. A belső tér a magas mennyezettel, a kerek márványlapokkal, a hangulatos bőrfülkékkel és a mutatós süteményekkel hozzájárul a párizsi hangulathoz, de ha nyáron kiülünk a teraszra, szinte egyből Franciaországban érezhetjük magunkat. A felsőbb emeleteken egy butikhotel is található.

Cím: 1052 Budapest, Gerlóczy u. 1.

​7. Espresso Embassy: a minimalista kávékedvelők számára

Akik komolyan veszik a kávét, de inkább újhullámos helyet keresnek, azoknak érdemes az Espresso Embassy-t meglátogatniuk, amely egy átalakított neoklasszikus épületben található. Bár a belseje minimalistább a listán szereplő többi kávéházénál, mégis gyönyörű. A boltíves mennyezet a kortárs, ipari dizájnnal és szabadon hagyott téglafalakkal sikkes kontrasztot alkot. Az Espresso Embassy-ban kávékülönlegességek, pour-overek és hagyományos eszpresszóitalok széles választéka, valamint trendi, fiatalos közönség várja a betérőket.

Cím: 1051 Budapest, Arany János u. 15.

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk