4 kávéház, amit érdemes meglátogatnod, ha Bécsben jársz

4 kávéház, amit érdemes meglátogatnod, ha Bécsben jársz

A bécsiek a különféle háborúknak köszönhetik gazdag kávéházi kultúrájukat. A kávébabot a törökök hozták be az 1680-as években. Az oszmán hadsereg vereséget szenvedett, katonáik pedig számtalan kincset hagytak hátra, köztük a kávébabot. Manapság mindenhol lehet kávét kapni, de a hamisítatlan bécsi kávéházi kultúrát csak az osztrák fővárosban tapaszthatjuk meg. Így, ha a szomszédban járunk, ezeket a kávézókat érdemes meglátogatni.


Café Jelenik

A Café Jelenik kissé eldugottan, a Mariahilfer Strasse mellett található, és tökéletes hely, hogy néhány pillanatra kiszakadjunk a vásárlás nyüzsgéséből. Ez a kis kávézó minden olyan lehetőséget magában rejt, amiről a bécsi kávéházi kultúra jól ismert. A legtöbb dolog pedig évtizedek óta változatlan: kovácsoltvas kályha, az isteni kávé, az ingyenes újságok és a különféle ínyencségek egészen különleges varázst kölcsönöznek a Café Jelineknek. Bennfentes tippünk: a házi készítésű kuglóf.

Ez is érdekelhet: Hány csésze kávét ihatunk meg egy nap?

 Café Sperl

Félúton a Mariahilfer Strasse és a híres bécsi Naschmarkt között a Café Sperlben igazi időutazást tehetünk. A legendás kávézó 1880 óta a bécsi kávéházi kultúra meghatározó helyszíne. A Café Sperlben mintha megállt volna az idő, hiszen a berendezésen a nyitás óta kevés dolgot alakítottak át. Akár egy hangulatos kávé mellett egy szelet eredeti Sperl-tortával, akár a biliárdasztalok egyikénél, a Sperl tökéletesen alkalmas egy kis pihenésre a bécsi utunk során.

Café Hawelka

A Stephansplatz-tól nem messze található Bécs egyik leglegendásabb kávézója. Különleges bája miatt a Café Hawelka a művészet és a kultúra központjává vált. Olyan alkotók fordultak meg a kávézóban, mint Hans Moser, Udo Jürgens vagy Andy Warhol.

És mit mondott a kávéház alapítója, Leopold Hawelka?

Nem lennék Hawelka a feleségem nélkül.

És nem lenne Café Hawelka a híres buchteln, az osztrák bukta nélkül. Ezeknek az ízletes, lekvárral töltött kovászos tésztából készült finomságoknak az édes illata már önmagában is óriási élmény.

A híres buchteln.

Shutterstock

Café Schwarzenberg

A Café Schwarzenberg mindig is az egyik legnépszerűbb találkozóhely volt a bécsi kávéházak között.

Míg az olaszok feketén szeretik a kávéjukat, a bécsiek alig tudnak úgy ránézni egy bögre kávéra, hogy ne borítsák be valamilyen finom krémmel. A Café Schwarzenberg étlapját olvasva egy dolog egyértelmű: a tejszín a király. Legyen szó Kapuzinerről (dupla eszpresszó tejszínhabbal) vagy Übersturtzer Neumannról (dupla eszpresszó tejszínhabbal leöntve), számtalan variáció létezik.

A figyelmetekbe ajánljuk