a velencei Caffe Florian, a világ legöregebb kávéháza
Facebook/Caffe Florian

Jártál már a világ legöregebb kávéházában? Körbevezetünk!

300 éves, Hemingwayt, Chaplint és Casanovát is vendégül látta.Ernest Hemingway, Charlie Chaplin, Charles Dickens, Lord Byron és Casanova. Valamennyiüket összeköti, hogy valaha a velencei Szent Márk téren a Caffe Florian vendégei voltak.

A magyar turisták között „Flórián Kávéházként" is emlegetett helyiséget azonban nem elsősorban ők tették híressé, inkább a hely híre volt az, ami megannyi művészt, államférfit, közéleti személyiséget odavonzott. A világ legöregebb – folyamatosan működő – kávéházának légkörébe kóstoltak ugyanis bele: a Florian idén a 300. születésnapját ünnepli. Egészen pontosan 1720. december 29-én nyitotta meg a kapuit – amelyek egyedülálló módon azóta is nyitva állnak. Floriano Francesconinak köszönhetjük a Floriant, amely kezdetben Alla Venezia Trionfante néven várta a vendégeit, később viszont átkeresztelték az alapítója nevére.

Stílusváltás a 200. születésnapon

a velencei Caffe Florian, a vil\u00e1g leg\u00f6regebb k\u00e1v\u00e9h\u00e1za

Mai kinézete, gazdagon díszített termei elsősorban a 19. századi művészek érdeme, de 1920-ban, a 200. születésnapon is új teremmel és benne új stílussal – egész konkrétan a szecesszió nagycsaládjának számító Art nouveau-val, vagyis Új Művészettel – bővült, szépült tovább.

A Caffe Florian az 1700-as évek elején még nem indított el nagy kávéházi mozgalmat az olasz csizmán, hiszen Itália második legidősebb ilyen helyisége, a római Caffe Greco csak negyven évvel később, 1760-ban nyílt meg.

(Fotók: Facebook/Caffe Florian)

A figyelmetekbe ajánljuk