hong kong
Fotó: Shutterstock

Külföldön szeretnél dolgozni? Ezekben az országokban a gatyád is rá fog menni

Egyre több fiatal – és kevésbé fiatal – gondolkodik el azon, hogy másik országba költözzön, ami egyszerre lehet izgalmas és ijesztő kaland. Bár egyértelmű, hogy a legtöbben alaposan utánajárnak a kiválasztott úti célnak, most bemutatjuk azokat a helyeket, ahol a legtöbbet kell fizetni a külföldi állampolgároknak, ha szeretnének letelepedni.A Mercer amerikai tanácsadó cég készítette el a 2024-es évre szóló felmérést, amiből kiderül, hogy melyek a legdrágább városok azok számára, akik külföldiként terveznek odaköltözni – számol be a hírről a Robb Report.

A lista alapján a költözést tervezőknek a legdrágább hely jelenleg nem más, mint Hong Kong, ami egyébként tavaly és tavalyelőtt is a legelső helyen végzett.

Hong Kong

Hong Kong

Fotó: Shutterstock

Az idei listán a második legdrágább város címét a szintén ázsiai Szingapúr nyerte el. Bár ezek hivatalosan nem városnak, hanem városállamnak számítanak, a mindennapos megélhetés itt kerül a legtöbbe. A harmadik helyen a svájci Zürich végzett, de a lista negyedik, ötödik és hatodik helyén is egy-egy svájci város áll: Genf, Bázel és Bern. Őket követi New York, London és a Bahama-szigetek fővárosa, Nassau, a lista tizedik helyén pedig Los Angeles áll.

A lista elkészítése során 216 várost vizsgáltak különböző szempontok alapján. Figyelembe vették a helyi lakhatási költségeket, a tömegközlekedés árait, az élelmiszerárakat, valamint a ruházkodás és a szórakozás költségeit is. A tanácsadó cég a felmérésben külön kitér arra, hogy a tavalyi évhez képest szinte mindenhol drágult az élet, amit elsősorban a magas infláció, a lakások árainak emelkedése és a rendkívül gyors ármozgások okozott.

Az első húsz helyből egyébként hét az Amerikai Egyesült Államok területén található, ami a szakértők szerint azt okozhatja, hogy a jövőben csökkenni fog az országba költözni vágyók száma. A kontinens kanadai részén Torontót választották meg a legdrágábbnak, míg a Csendes-óceáni térségben Sydney-ben kell a legtöbbet fizetni azoknak, akik a költözést fontolgatják. A legnagyobb változás a tavalyi évhez képest Mexikóváros drágulásában következett be: míg a mexikói főváros tavaly a 79. volt a listán, idén már a 33. helyet szerezte meg magának.

Mexik\u00f3 v\u00e1ros

Mexikó város

Fotó: Shutterstock

A lista végén olyan városok szerepelnek, mint a pakisztáni főváros, Iszlámábád, vagy a nigériai Lagos.

A figyelmetekbe ajánljuk