A börek a kelet-mediterrán térség egyik legismertebb és legkedveltebb fogása, amely rétestésztából készült, ízletes töltelékkel töltött finomság. Számos változata létezik, akár sós vagy édes, de talán az egyik legnépszerűbb a spenótos börek, amelyet friss spenóttal és krémes feta sajttal töltenek meg. Ez a recepttel pedig könnyen elkészítheted is!
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 1 dl tej
- 1 dl olívaolaj
- 1 db tojás
- 1 tk szódabikarbóna
- só ízlés szerint
- 60 dkg spenót
- 10 dkg feta sajt
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A megtisztított spenótot blansírozzuk, majd apróra vágjuk. Összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával, és állni hagyjuk. A tésztához tálba szitáljuk a lisztet és a többi száraz hozzávalót. Közepébe mélyedést készítünk, és ide öntjük az olajjal, tojássalelkevert tejet. Lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk. 15 percig pihentetjük,majd 6 részre osztjuk.
Vékony korongokká nyújtjuk, megkenjük a széleiket egy kevés olívaolajjal, majd elosztjuk a közepükön a tölteléket.
Félbe hajtjuk őket, a széleiket jól lenyomkodjuk.
Olívaolajjal kikenünk egy kb. 30×40 cm-es tepsit (legjobb egy réztál), és belesorakoztatjuk a börekeket. (Nem baj, ha itt-ott fedik egymást.) Megkenjük egy kevés olívaolajjal, majd a joghurttal, és megszórjuk szezámmaggal.
Közepesen meleg sütőben kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük.