​Gregor MacGregor, a 19. század legnagyobb csalója
Fotó: Getty Images

Gregor MacGregor, a 19. század legnagyobb csalója

A világ legnagyobb csalása: kitalált egy országot, jó pénzért eladta, majd eltűnt

Kétségtelen, hogy a történelem kezdete óta a mindennapjaink része az átverés, a szélhámosság, egymás megvezetése. Olyan esetet azonban, amilyenről nemrégiben a Drive számolt be, nem igazán hallottunk még: a 18. században született Gregor MacGregor ugyanis nemcsak kitalált magának egy országot, de még eladnia is sikerült azt – majd a lebukása után különösebb büntetés nélkül megúszta az egészet.



A skótokkal kapcsolatban évszázadok óta él a sztereotípia, miszerint rendkívül zsugoriak és tényleg csak a legszükségesebbekre költenek. Nos, ez hatványozottan igaz az 1781-ben született Gregor MacGregorra, aki úgy követte el a 19. század legnagyobb csalását, hogy megvezetett mindenkit, ami egyébként több mint száz ember halálát is okozta. De kezdjük az elején!

A MacGregor-klán tagjaként született Gregor a brit hadseregben szolgált fiatalon – de még ide sem saját jogán jutott be, a felmenői vásároltak neki rangot a flottában, ahol végül még csak éles bevetésen sem vett részt. 18 évesen, egy kiküldetés során megismerkedett egy befolyásos admirális lányával, Maria Bowaterrel, akit azonnal feleségül is vett. Jól tudta, hogy egy jó házasság anyagi biztonságot hoz majd és így is történt: a férfi rangokat vásárolt magának, amikért a kisujját sem kellett mozdítania. Csakhogy a házasságnak tragikus vége lett, Maria Bowater ugyanis fiatalon elhunyt, Gregornak pedig újra be kellett állnia a hadseregbe.

Ez is érdekelhet! Régészek egy 4000 éves építményt találtak Görögországban

Hamarosan a venezuelai szabadságharcos, Simón Bolívar csapatában találta magát. Mindeközben bárhová ment és bárkivel találkozott,

kiszínezte a történeteit, kitalációkkal próbálta lenyűgözni a társait, bízva abban, hogy ezzel majd egy csapásra népszerűvé is válik.

Bár Bolívarral cseppet sem alakult jól a kapcsolata, 1820-ban mégis sikerült egy mocsaras területet megvásárolnia a mai Nicaragua területén található Szúnyogparton. A terület természetesen teljesen értéktelen volt, ám ezt az információt Gregor elhallgatta mindenki elől.

Olvasd el ezt is! Újramodellezték a világ első, 2000 éves számítógépét

Miután visszatért Londonba, ha lehet akkor még meredekebb, színesebb, hihetetlenebb történeteket adott elő az arisztokrácia krémjének.

Azt állította, hogy egy bizonyos Poyais nevű ország hercege, amiből persze egy szó sem volt igaz.

Ahogy abból sem, hogy ez a kitalált ország fejlett, civilizált és alig várja, hogy Anglia gyarmatává válhasson. Olyannyira bejött ez a hazugság, hogy elkezdte árulni a mit sem érő földjeit az angol uraknak, akikkel még egy hajót is sikerült megtöltenie azzal a céllal, hogy elutazzanak a nemlétező országba.

A 250 telepes persze megdöbbenve tapasztalta, hogy egy kietlen, mocsaras területre érkeznek meg, ahol se fejlettség, se civilizáció, se normális földek nincsenek.

A hírek szerint ráadásul a 250 telepesből legalább 180 életét is vesztette a mocsaras vidéken, köszönhetően a trópusi betegségeknek.

MacGregort azonban ez egyáltalán nem zavarta, Párizsba menekült, ahol végül elfogták, de semmit nem tudtak rábizonyítani, így végül szabadon engedték. A férfi pedig a csalása ellenére szabadon és gazdagon halt meg Venezuelában.

A figyelmetekbe ajánljuk