Régészek egy 4000 éves építményt találtak Görögországban

Illusztráció.

Régészek egy 4000 éves építményt találtak Görögországban

Különös minószi építményt fedeztek fel a krétai Kastelli város közelében.


A monumentális építészeti komplexum kör alakú, körülbelül 48 méter átmérőjű, mintegy 1800 négyzetméteres területet fed le. A gyűrűk középpontjában egy 15 méter átmérőjű kör alakú épület áll, amely 9 méteres belső átmérőjén belül négy kvadránsra oszlik. Az A zónát egy második fő zóna veszi körül, ahol sugárirányú falak metszik az alsóbb szintek gyűrűit, kisebb tereket létrehozva. Az ásatások folytatásával egy labirintusszerű struktúra rajzolódik ki, amely keskeny nyílásokon keresztül összekapcsolt terekkel rendelkezik – írja az Independent.

Ez is érdekelhet: 4500 éves egyiptomi sírra és kincsekre bukkantak régészek

A területet egy radarállomás számára jelölték ki, amely a Kastelli város közelében épülő új repülőteret szolgálná ki. A tervek szerint 2027-ben nyíló repülőtér Görögország második legnagyobb, iráklioni repülőterét váltja majd fel, és évente akár 18 millió utast is képes lesz kiszolgálni.

A régészek egyelőre nem tudják, hogy az építmény milyen célt szolgált, de a lelőhelyen továbbra is folytatják az ásatásokat. Minószi párhuzamot egyelőre nem találtak a szakértők, de azt feltételezik, hogy rituális vagy vallási funkciót tölthetett be.

Az épület belsejében nagy mennyiségű állati csontot is találtak, így valószínű, hogy a helyszínt rituális szertartásokhoz használták, amelyek során ételt, bort és áldozati állatokat fogyasztottak.

Mérete, építészeti elrendezése és gondos építése jelentős munkát, speciális szaktudást és erős központi adminisztrációt igényelt.

Olvasd el ezt is! Újramodellezték a világ első, 2000 éves számítógépét

Lina Mendoni kulturális ígéretet tett arra, hogy megóvják a helyszínt, a radarállomásnak pedig más helyet keresnek.

Mindannyian tisztában vagyunk a kulturális örökség értékével és fontosságával, valamint az új repülőtéri projekt növekedési potenciáljával. Lehetőség van arra, hogy a repülőtér építését úgy folytassuk, hogy közben a régiségek megkapják az őket megillető védelmet

– nyilatkozta Mendoni.

A figyelmetekbe ajánljuk