Szakkara
Fotó: Shutterstock

4500 éves egyiptomi sírra és kincsekre bukkantak régészek

Az ásatások során úttörő felfedezést tettek a Kairótól mintegy 30 kilométerre délre fekvő Szakkara nekropoliszában azok a kutatók, akik egy több mint 4000 évvel ezelőtt sziklába vájt ókori egyiptomi sírt találtak.


A figyelemre méltó feltárás az egyiptomi és japán régészek közös munkájának sikere – erősítette meg a hírt nemrégiben az egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium.

Ezt is olvasd el! A régészek még ma is félnek felnyitni Kína első császárának sírját

A sír, amelynek keletkezése i. e. 2649 és 2150 közé tehető, és amely különböző korszakokat felölelő tárgyakat tartalmaz, felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújt ennek a régiónak a csodálatos történelmébe

fejtette kiNozomu Kawai, a japán csapat vezetője.

A legnagyobb értéket egy élénk színű maszk képezi, amely mellett emberi maradványokra is rábukkantak.

Ez is érdekelhet: Hatalmas ókori temető nyílik meg a turisták előtt Vatikánban

A sír belsejében még egy 18. dinasztiából (i. e. 1550-1295) származó, figyelemre méltó állapotban megmaradt alabástromból készült edényt is felfedeztek. Emellett két terrakotta szoborra előkerült, egyikük az ókori egyiptomi Isis istennőt ábrázolja, akit eredetileg a temetkezési gyakorlatokkal hoztak összefüggésbe. Míg a másik a gyermek Harpokratész istenséget, akit a Ptolemaiosz-korban a csend és a titkok isteneként ismertek.

A további leletek között szerepelt még egy sztélé, egy faragott kőlap, amely egy Heroides nevű feliratot, különböző amuletteket és törött cserépdarabokat tartalmazott.

A közelmúlt felfedezései

Szakkara az egykori egyiptomi főváros, Memphisz hatalmas méretű temetője. A nekropolisz UNESCO Világörökség része, amely több mint egy tucat piramisnak ad otthont, köztük a híres gízai piramisoknak, valamint az Abu Sir, Dahshur és Abu Ruwaysh piramisainak is.

Tavaly januárban már volt egy nagy bemutató, ahol közölték a régióban egy éven át tartó ásatások eredményeit. A leletek között volt két ősi sír az Óbirodalom ötödik és hatodik dinasztiájából (i. e. 2500-2100 körül), valamint egy jól megőrzött szarkofág is.

Az egyiptomi hatóságok az elmúlt években azonban nemcsak ebben a régióban, hanem az egész ország területén rengeteg régészeti felfedezést jelentettek be. 2023-ban a dél-egyiptomi Luxor városának közelében például több tucat, az Új Királyság korából származó, i. e. 1800-1600-ig visszavezethető temetkezési helyet találtak, valamint egy ókori római város romjait is.

A figyelmetekbe ajánljuk