régi vendéglő

Illusztráció

Íme a világ legidősebb éttermei – magyar helyszín is közöttük

Hiába az újabbnál újabb éttermek a különleges, mai ételeikkel – az igazi romantika mégiscsak a történelmi, több százéves helyszíneken van. Recsegő, ropogó parketta, a falak illata és a tradicionális ételek a legtöbb embert elvarázsolja, és legalább életében egyszer szeretne egy hasonló tradicionális helyszínen eltölteni egy étkezést.


A térkép megvan hozzá, hiszen a NetCredit vállalata elkészítette a világ legrégebbi éttermeit, ahol még ma is felszolgálnak. Nem csoda, hogy egy magyar étterem is helyet kapott a listán, tekintve a több mint ezer éves konyhakultúránkat, amiről nemrég kiderült, hogy a világ egyik legjobbja.

A legrégebbi étteremig sem kell messze mennünk: a salzburgi Szent Péter apátságban található St. Peter Stiftskulinarium büszkélkedhet a legöregebb vendéglő címével, hiszen

803 óta üzemel

A második helyezett egy bő 300 évvel van lemaradva, ami nem más mint az 1146-ban megnyitott klasszikus németországi kolbászozó, a regensburgi Wurtskuchl.

Wurtskuchl

Wikimédia

Meglepő, hogy a legjobb tíz étterem nagyját Európa adja: a legjobb tíz közül, nyolcat itt van – melléjük csupán egy kínai, illetve egy japán vendéglő fért be. Ami viszont szembetűnő, hogy az amerikai kontinens legrégebbi éttermei újnak tűnnek az európaiakhoz képest. Észak-Amerikában 1673-tól, Dél-Amerikában viszont csupán 1816-tól startolt el a legöregebb működő étkezde.

NetCredit

Európa

És ahogy fentebb említettük; természetesen magyar hely is került a listára, ami nem más mint a 1831 óta működő Százéves Étterem.

Százéves Étterem

guide.me

A teljes lista Mental Floss oldalán.


A figyelmetekbe ajánljuk