kerthelyiségben ülő emberek Budapesten
Facebook/Kabin

A népszigeti Kabin rövid idő alatt komoly népszerűségre tett szert

5+1 szerethető kerthelyiség Budapesten

Pokrócban, fröccsözve összebújós a Duna-parton vagy csocsózós-metálos a Városliget „partján"? Netán panorámás-bisztókonyhás a város felett? Lássuk!


A Grund – akár gyerekekkel is

Már a nevéről csupa jó jut az eszünkbe, jó helyen is van, a könnyen megközelíthető Corvin-negyedben és még most is jó itt gyereknek lenni. Sőt felnőttnek is gyerekkel, hiszen ez az a hely, ahová úgy mehetünk sörözni, hogy magunkkal visszük a kisebbeket, a játszótérnek a limonádénak és a közösségi terek sokaságának köszönhetően mindenki jól érzi magát. Van külön első és hátsó kert, nyitott és fedett terasz, bár és étterem – és további ötletes helyek sokasága.

A hamburgerről, a lézerharcról, a kávétanfolyamról, az oktatási és nem oktatási programokról nem is beszélve.

Újbudai Parkszínpad – osztálytalálkozó a zöldben

Míg A Grund egy oázis a kősivatagban – csak azért nem betondzsungelt írtunk, mert abban hogyan nézne ki egy oázis? – addig az Újbudai Parkszínpadon igencsak sokat lendít a gyönyörű zöld környezete, a Feneketlen-tó és környéke, ezért már megközelíteni is élmény egy séta keretében. A megboldogult Budai Parkszínpadon a 20. században előbb operett-előadásokba, majd Dolly Roll-konceretekbe is belefuthattak az erre járók.

A létesítményt az elmúlt évtizedben mentették meg, a szabadtéri színpadból pedig szórakozóhely lehet, a népszerűsége miatt ma nagy sorban állásba lehet belefutni. De a saját grillezőjével, balkáni ízeivel, háttérzenéjével, vitorlavásznos hangulatával tökéletes helyszíne többek között az osztálytalálkozóknak is.

Dürer Kert – csocsózz és sütögess!

Itt a nagy zöld környezet az út túloldalán van, csak át kell sétálnunk az Ajtósi Dürer-soron a Városligethez. Az út ezen oldala, mármint a Dürer Kerté annyira azért nem szép mindenhol, de ha az ember belép, egy másik világot talál.

Itt is van színpad, nívós kerekasztal-beszélgetések, előadások meghallgatásra (is) kitalálták ezt a helyet, sör és sós mogyoró mellett. Van a kerthelyiség mellett kisterem, nagyterem, hozzájuk pedig koncertek sokasága – a pszichedelikustól a metálig dübörög itt minden heti szinten. Csocsózni, pingpongozni, sőt sütni, főzni, bográcsozni és grillezni is lehet a kertben, otthon előkészített ételekből, a Dürer Kertből kölcsönvett eszközökkel.

Kobuci kert – világzene, tánc, fröccs a kastélyban

Míg a Dürer-kertben a rock és a metál van igazán otthon, addig az óbudai Kobuci kert a népzenéé és a világzenéé. Budapest legrégibb városrészének legszebb helyén, a Fő téren járunk, azon belül is az 1700-as években épült Zichy-kastély udvarán. A felemelő környezethez pedig sör, fröccs és minőségi zene társul. Ha az utóbbit, vagyis valamelyik koncertet választjuk a hatalmas kínálatból, érdemes előre megvásárolni a jegyet a hely és az előadók népszerűsége miatt.

De táncházra is lehet jönni. Ahogy egy jó helyhez illik, vannak háziszörpök, a bodzás és a ribizilis a legjobb. A bucik pedig kiadósak, a másnapi vacsorára is jut belőlük.

Kabin – naplemente a homokos parton

Jártunk Észak és Dél-Budán, Pest délebbi részén és a Városliget mellett, de mit szólnak ehhez Újpesten és Angyalföldön? Azt, hogy ott van Észak-Pest (egyik) büszkesége, a valószínűtlenséggel határos Kabin, hivatalosan a XIII. kerületben, a Duna partján, az Újpesti vasúti híd lábánál – szóval a Népszigeten.

Újpest-Városkaputól sétálunk néhány percet a vasúti hídon, és lemegyünk a lépcsőn: így találhatunk többek között ide, ez már sokat elmond.

Lehet ide jönni fröccsözni, limonádézni, hamburgerezni, BBQ-partizni, lazulni, a homokos parton naplementét nézni – összebújva, pokrócba burkolózva. Sem ételben, sem italban nem szoktak itt csalódni, de a környezetben sem. Az elhaladó uszályoknak integetni kötelező!

Czakó kert – micsoda kilátás, micsoda kínálat!

Ahol a Gellért-hegy, a Naphegy és a Tabán találkozik, az már önmagában egy hívogató hely. A kilátás is a város fölé emeli a Czakó kertet, bár nem egészen a kertből, hanem a kapujából. Ha ide jövünk, álljunk meg néhány percre a belépés előtt: közvetlenül előttünk a világ egyik legszebb fekvésű sportpályáját találjuk a Tabán fölött, azon túl pedig a Vár és a belváros tornyai alkotják a látványt.

Aztán lépjünk be, ott sem rosszabb lenni. Annyiban különbözik-e hely a többitől, hogy elsősorban a finom ételei, italai vonzzák ide az embereket, pontosabban azok is. A sütemények különösen csábítóak, de a reggelitől a vacsoráig itt minden napszakban van mit enni, inni, hiszen kávézót, cukrászdát és bisztrókonyhát is találunk a Czakó kertben, a környék egyik régi épületében. A 250 éves borpincéről, a pékségről és az őstermelői piacról nem is beszélve...

A figyelmetekbe ajánljuk