Fotó: Fiaker Budapest

Két budapesti borétterem a világ élvonalában

A Wine Spectator bormagazin közel harminc éve listázza a világ legjobb "boréttermeit", azaz azokat a vendéglátóhelyeket, amelyek borlapja kiemelt figyelemre méltó. Most két budapesti étterem is kiérdemelte, hogy a legjobbak között kerüljön említésre.Az amerikai kiadású Wine Spectator bormagazin egyike a mértékadó nemzetközi véleményformáló médiumoknak a borszakmában. 1981 óta teszik közzé listájukat, amelyen a világ leginkább ajánlott boréttermeit veszi sorba. Az ajánlás alapját a borkínálat érdekessége, a borok és az ételek harmóniája és a megszólítani kívánt borkedvelők minél szélesebb köre képezi. Elvárás, hogy a borlap legyen informatív, az évjáratok, a termelők és borvidékek megfelelő feltüntetésével. Az idei évben először két hazai étterem is szerepel a listán.

Fiaker: utazás a Monarchia borvidékein

fiaker budapest

Fotó: Fiaker Budapest

A budapesti Madách térnél található Fiaker Bisztró&Borbár széles választékkal, a korabeli Osztrák-Magyar Monarchia mai országainak boraival, évjáratos tételekkel lett méltó a nemzetközi ajánlásra. Az elismerés azt bizonyítja, hogy regionális kínálattal, bisztrókonyhával remek ár-érték aránnyal és is lehet olyan szakmai színvonalat képviselni, amely világviszonylatban is megállja a helyét.

A borkínálatot a tulajdonos Kálmán András DipWSET nemzetközi borakadémikus állította össze. A borlap alapját a budai KisBécsben évek óta forgalmazott osztrák borok adják; ez épült tovább a Monarchia területeivel, köztük válogatott magyar tételekkel. Szlovén, horvát, szerb, erdélyi, szlovák és észak-olaszországi borok is állandó jelleggel kóstolhatók. A választék bősége mellett a kiemelt tételekből több évjáraton keresztül izgalmas visszatekintésre nyílik mód: a Fiaker Bortrezorjában jelenleg 1993-ig találhatunk borokat, de különleges pezsgők, magnum tételek is fellelhetők.

"Azokat a pincészeteket kutattuk fel, amelyek korábbi kóstolások, vagy aktuális információk alapján illettek a koncepcióba - fogalmazta meg a borok kiválasztásának mikéntjét Gombolai Attila, a Fiaker egyik alapítója. "Mi általában közvetlen kapcsolatban vagyunk a borászatokkal, és bekért minták, látogatások, szakértői vélemények, kóstolások útján választjuk ki a forgalmazott tételeket. Ez egy folyamatosan alakuló kínálat, amellyel célunk, hogy mást nyújtsunk, mint a többi vendéglátó hely."

A vendégek borválasztását többféleképpen is segítik. A teljes kínálatot a Borkönyv tartalmazza, amelyben fajták, régiók, évjáratok szerint szerepelnek a borok. Külön fejezet foglalkozik a Bortrezor különleges tételeivel. A borlapon szereplő poharazott tételeket (20-25 bor van folyamatosan nyitásban) háromhetente cserélik és mini kóstolókat tartanak minden héten, valamint nagyobb, közösségi kóstolókat is szerveznek. Természetesen a felkészült kollégák is segítenek az ajánlásban.

Felix: a sommelier bajnok ajánlásával

Az Ybl-kioszk épületében található Felix Kitchen and Bar borkínálatáért Horváth Máté sommelier bajnok felel. A gasztronómiai kínálatban klasszikus kedvencek és különleges alapanyagok egyaránt szerepelnek. A borlap igazán impozáns: csak champagne-ból közel negyvenfélét tartanak, de meggyőző a hazai és nemzetközi csúcsborok választéka is.

A figyelmetekbe ajánljuk