Budapest is felkerült Európa különleges turisztikai listájára
Felsorolták az európai borkultúra különleges helyszíneit. A világ egyik legnívósabb és egyben legrégebbi hetilapja, a The Spectator Budapestet sem felejtette ki a legkülönlegesebb borturisztikai úti célok listájáról.


1. Athén, Görögország

Görögország borkultúrája az évek során kissé háttérbe szorult, ám a pénzügyi válság után ismét virágzásnak indult. A helyiek ugyanis a nehéz időkben elfordultak a drága import boroktól és visszataláltak a saját szőlőikhez. Athénban ősi szőlőültetvények találhatóak, amelyek az ország legjobbjai.

Bár Görögország rengeteg nemzetközi fajtát termel, borkultúrájának igazi gazdagsága a mintegy 220 őshonos fajtában rejlik. A fehérek közül az assyrtiko, a vidiano, a moschofilero és a malagousia a legnépszerűbbek minőségük miatt. Ami a vöröseket illeti, azagiorgitiko, a xynomavro, a mavrodaphne és a liatiko tartozik a leghíresebb görög borok közé.

2. Baden, Németország

Baden városát és az ünnepelt elzászi francia borvidéket csak a Rajna folyója választja el egymástól, a német város szőlője nemzetközileg szinte ismeretlen. Pedig a badeni borúton egy 500 kilométeres, gyümölcsösökkel és gyönyörú városokkal teletűzdelt.

A borút északi kiindulópontja Baden-Baden, egy elegáns fürdőváros, ahol máris jó néhány kiváló borász található. A Schloss Neuweier pincészet például egy 16. századi kastély köré szerveződött, kötelező látnivaló.

3. Bécs, Ausztria

Bécs városa több mint 630 szőlőtermelővel büszkélkedhet, akik összesen 1680 hektárnyi ültetvényt művelnek. Ezenfelül pedig nagyon gazdag története van a helyi borteraszoknak vagy borozóknak. Ezek a családi kézben található létesítmények jellemzően csak az általuk készített, házi borokat szolgálják fel. A legtöbb pedig pontosan úgy néz ki, mint 200 évvel ezelőtt. Hangulatos faburkolatú belső terekkel és helyi finomságokkal várják a vendégeket.

4. Kikládok, Görögország

Már feljebb is szó esett Athén híres borairól, de érdemes megemlítenünk a kis szigeteket is, ahol megannyi családi tulajdonban lévő pincészet várja az odalátogatókat. Kikliádok szigetei a fővárostól könnyen megközelíthetőek. De Szantorini és Párosz szigetei is már nemzetközileg ismertté váltak italjaikról, a térségben azonban található egy különleges, még kevéssé feltárt gyöngyszem, Szírosz szigete. Itt csupán négy pincészet működik, de a boraik annál finomabbak.

5. Budapest, Magyarország

A külföldiek számára a magyar bor a folyékony arannyal, azaz a Tokaji aszúval kezdődik és végződik. Azonban az országunk borkultúrája ennél sokkal gazdagabb. Egy évszázaddal korábban a hazai borokat Európa minden királyi udvarában rajongás övezte, az utóbbi időkben pedig komplexitásuk, minőségük és változatosságuk miatt kerültek újra előtérbe.

Budapest különlegessége, hogy az idelátogatók egy helyen kóstolhatják meg az ország legfinomabb borait. Az egyik legjobb hely erre a Matild Palotában található, egyedi atmoszférájú The Duchess, ami a Spago by Wolfgang Puck világhírű étterembirodalom első európai egységének is ad otthont.

Egy másik helyszín, ami igazán különlegessé teszi boros szempontból Budapestet, a belvárosban, a Nyugati pályaudvartól alig 10 percre működő valódi borászat. És azt se felejtsük el, hogy Béccsel együtt Budapest azon kevés főváros közé tartozik a világon, aminek határain belül kereskedelmi célú szőlőtermesztés és borkészítés zajlik. Budafok belvárosának pincéi mai napig aktív borászatoknak adnak otthont, a Soós István borászati iskola tangazdaságában pedig még szőlőültetvénnyel is találkozhat.

(Vince)

A figyelmetekbe ajánljuk