150 év elég volt ahhoz, hogy az olasz gleccserek több mint fele eltűnjön

150 év elég volt ahhoz, hogy az olasz gleccserek több mint fele eltűnjön

Korábban mi is beszámoltunk arról a kutatásról, mely szerint az évszázad végére az Alpok gleccsereinek 92 százaléka eltűnhet. Most egy újabb vizsgálat bizonyítja az előttünk álló veszélyt, egy frissen végzett kutatás szerint ugyanis 150 év Hatvan százalékkal zsugorodtak Olaszország alpesi gleccserei.A Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet jelentése alapján különösen aggasztó helyzetben van a Dolomitokban lévő Marmolada-gleccser, amely 15-20 év alatt eltűnhet. A 2700 és 3300 méter magasságban elnyúló gleccser olvadását az elmúlt évek megemelkedett hőmérséklete okozza – derül ki az MTI beszámolójából

Főleg az 1980-as évek eleje óta gyorsult fel az Alpok olaszországi részén fekvő gleccserek olvadása. Különösen sokat veszítettek volumenükből az Adamello- és a Bernina-hegycsoport, az Ortles-masszívum és a Disgrazia-hegy jégmezői – áll a Legambiente jelentésében.

Az olasz Alpok nyugati térségében 300 gleccsert tartanak számon a glaciológusok (a gleccserekkel, tágabb értelemben a jéggel, illetve az eljegesedéssel kapcsolatos természeti jelenségekkel foglalkozó tudósok – a szerk.), ezek együttes területe 160 négyzetkilométer.

Az aosta-völgyi Grand Étret-gleccser 20 métert veszített vastagságából az elmúlt 20 évben, de aggasztó a Forni-gleccser állapota is Lombardiában: erősen csökkent a vastagsága, és számos ponton görgetegkő borítja.

A figyelmetekbe ajánljuk