Az összes gleccser eltűnhet az Alpokból

Egy kutatás szerint az évszázad végére az Alpok gleccsereinek 92 százaléka tűnhet el.


A walesi Aberystwyth Egyetem tudósai a Change-projekt keretében 2019-ben végeztek kutatásokat az Alpokban. A hegyvonulatban mintegy 4000 gleccsert tartanak számon, köztük olyan híres síparadicsomokat, mint a svájci Zermatt vagy a franciaországi Tignes - ismertette a BBC News alapján az MTI. Az egyetem előrejelzése szerint ezek a népszerű síterepek is eltűnnek, de az Alpok vízfolyásait, víztartalékait, ökoszisztémáját is jelentősen érinti a klímaváltozás.

A kutatók az Alpok európai régióinak több mint száz évre visszatekintő klímaadatait elemezték és 2100-ig állították fel előrejelzésüket. A kutatás modellezte az hegylánc gleccsereinek úgynevezett környezeti „magassági egyensúlyvonalát" (ELA). Ez az a tengerszint feletti magasság, ahol a felhalmozódó hó és jég mennyisége megegyezik azzal, amely egy év alatt megolvad vagy elpárolog. Ez alapján fogalmazták meg a tudósok előrejelzésüket arról, hogy hogyan hat a gleccserekre a klímaváltozás.

A kutatás megállapítása szerint gyors és nagyon változó hatásokkal számolnak.

Neil Glasser professzor, az Európai Unió által finanszírozott projekt vezetője szerint a gleccsereken megfigyelhetőek a klímaváltozás hatásai. Hozzátette, hogy ha a gleccserek viselkedésére globális mintaként tekintünk, az a tengerszint emelkedésére is figyelmeztet. Drámai hatással jár, ha a gleccserek eltűnnek az Alpokból, egyebek mellett az ivóvízforrás, a termények, az öntözés, a szennyvízkezelés és a vízenergia is megsínyli.

A tudósok szerint 2050-re már szinte az összes, 3500 méter alatt fekvő gleccser elolvad az Alpokban.

A figyelmetekbe ajánljuk