Megfigyelték, ahogy verebek megelőző orvoslást alkalmaznak
Amíg mi a konoravírus elleni oltásra készülődünk, a kutatók megfigyeltek verebeket, ahogyan hozzánk hasonló módon preventív, vagyis megelőző orvoslást alkalmaznak.

Egy új publikációban kínai kutatók nemrég közölték észrevételeiket a rozsdás verebekről (Passer cinnamomeus). Azt vették észre, hogy a verebek üröm leveleket helyeznek a fészkükbe. Ezek a levelek csökkentik a paraziták jelenlétét és segítik a verebek utódait fejlődésükben.

Korábban is alkalmaztak gyógynövényeket különböző állatfajok. Kenyai állapotos elefántok például specifikusan olyan leveleket rágcsálnak, melyek elősegítik a szülést. Mégis elképesztő dolog, hogy egy apró veréb tudja, hogy egyes növények fontosabbak a betegség elleni védelemben mint mások.

A kutatás vezetője, Canchao Yung ökológus szerint érdekesség, hogy

„Kínában a rozsdás verebek ugyanabban az időben építik be az üröm leveleket a fészkükbe, amikor a helyi emberek a Sárkányhajó Fesztivál hagyományaként ürömöt akasztanak ajtóikra."

Annak érdekében, hogy bizonyosak legyenek a felfedezésről, a kutatók egy kísérleti elrendezést hoztak létre. Ehhez 48 pár fészket állítottak fel. A fészekpár egyike mindig 5 gramm üröm levelet, a másik 5 gramm bambuszt tartalmazott. A kísérlet alatt a kutatók egyes esetekben hozzáadtak ehhez a mennyiséghez, más elrendezésekben pedig nem változtattak ezen. Arra voltak kíváncsiak, a verebek ezek fényében fognak-e változtatni a fészek elrendezésén. A rozsdás verebek vagy az üröm leveles fészket részesítették előnyben, vagy üröm leveleket hordtak abba a fészekbe, amelyikben nem volt. Az ilyen fészkekben kevesebb parazita telepedett meg és egészségesebb fiókák nevelkedtek.

Azt nem lehet tudni, hogy a verebek honnan tudják ezt az összefüggést. Valószínűleg szag alapján kedvelik jobban az üröm leveleket. A szag preferenciája pedig létrejöhetett tanult viselkedés és természetes kiválasztódás révén is.

Forrás: sciencealert.com


A figyelmetekbe ajánljuk