Így terjed a wi-fi az otthonodban

A Verge tech újságírója összefogott tudomány rovatos kollágájával, hogy lemodellezzék, hogyan terjed az internet a lakásában. A kísérletről készített videóban azt is elmagyarázzák, mi annak az oka, hogy a router közelében is lehet lassú az internet, míg egy másik szobában gyorsabb.


Mindig is érdekelt, hogy miért van az, hogy a lakásod bizonyos pontjain gyorsabb az internet, bizonyos pontjain pedig lassabb, függetlenül attól, hogy az a pont mennyire van közel a wi-fi routerhez? Így volt ezzel a Verge tech újságírója is, aki az oldal tudomány rovatos kollégájával utánajárt a rejtélynek.

Miért erősebb és gyengébb a jel különböző helyeken?

Egy app segítségével lekövették és lemodellezték az internethullámok terjedését a routerétől, majd a gyakorlatban is lemérték a távolságokat. Kockákra osztották az újságíró lakását, mindenhol megmérték az internet erősségét, majd ebből készítettek egy vizuális szimulációt, hogyan is néz ki az interneterősség az apartmanban.

Magyarázatot is kaptunk rá, hogy mitől függ a wi-fi erőssége. Leginkább a falak és tárgyak anyagától, ugyanis a hullámok teljesen másként reagálnak különböző anyagból készült falakra és tárgyakra, van, amiről visszaverődnek, van, amin nem egyenesen haladnak keresztük, akár fura kanyarokat is véve. Sőt, akad olyan anyag, ami gyakorlatilag megszűri a jelet, így kevesebb jut át rajta, mint más anyagokon.

Forrás: The Verge

A figyelmetekbe ajánljuk