Mi is az a vakcinabűntudat?

Amerikában megjelent a vakcinabűntudat érzése, amelyet a mások által igazságtalannak vélt oltáshoz való hozzáférés tud okozni a beoltottakban.


Az amerikai twitterezők nagy része elkezdett ítélkezni amiatt, ha egy fiatal felnőtt vakcinát kap, mivel mindenki a saját szüleit, az idősebb korosztályt félti. Egy New York-i nő például nem merte kiírni Twitter-posztjában, hogy túlsúlyossága miatt kapott COVID-19 elleni oltást, mivel ezt nem tekintik nyomós indoknak a közösségi média használók.

Amerikában jelenleg emellett bármilyen életkorú dohányos előnyt élvez az oltásnál, sőt, sokan az idősek előtt kerülnek sorra érthetetlen okokból. Az adagokhoz való egyenlőtlen hozzájutás miatt bűntudatot kelthet a vakcina beadása az egészségesnek és fiatalnak látszó beoltottakban, akik irigység, gúny, ítélet tárgyává válhatnak.

Nancy Berlinger, a Hastings Központ bioetikusa szerint az irigység és az erkölcsi ítéletek arról, hogy mások megérdemlik-e az elsőbbséget, érthetőek. Okkal szorongunk amiatt, hogy mi vagy a szeretteink mikor fogunk oltást kapni. Ez ahhoz a félelemhez kötődik, hogy kimaradunk valamiből. FOMO (Fear Of Missing Out) néven szokták emlegetni a fiatalok kimaradási élményeivel kapcsolatos szorongását.

Néhány csalás miatt az emberek elkezdték kötelességüknek érezni megmagyarázni, miért is kapták meg fiatalként az oltást, ám ez csak ellenszenvet vált ki a követőkből, ismerősökből. Különösen a közszereplők válhatnak találgatások célpontjává ilyenkor. Jamie Stelter tévébemondó posztja alá például olyan kommentek érkeztek, hogy „nem nézel ki elég öregnek".

Az egyenlőtlen hozzáférés sajnos valós probléma, de az sem megoldás, hogy bűntudatot keltünk embertársainkban. Főleg, ha nem kapcsolatok révén, hanem egy betegség, tehát veszélyeztetettség miatt kaptak oltást.

(Forrás: US News)


A figyelmetekbe ajánljuk