Vonat.

A legtöbbek számára a vonatozás „csupán” arról szól, hogy eljussanak A-ból B-be, azonban vannak olyan országok, ahol az utazás, vagy egy-egy útvonal önmagában is megér egy túrát. Az alábbi cikkben 5 ilyen helyet sorolunk fel.


Svájc

Sokak szerint Svájcban maga a vonatozás is egy olyan speciális élmény, amiért már önmagában is érdemes odautazni. Az ország vasútvonalainak túlnyomó része villamosítva van, a szerelvények állapota pedig kifogástalan.

Emellett Svájcban számtalan olyan egyedi útvonal van, amelyen haladva az ember csak kapkodja a fejét, hiszen szebbnél szebb látnivalókat bámulhatunk meg az ablakon keresztül.

Ilyen például a Benina Express is, amely St. Moritztól az olaszországi Tiranóig közlekedik.

Olaszország

Olaszország Svájchoz hasonlóan megdöbbentően szép útvonalakkal rendelkezik, hiszen az Alpok alatt, illetve a történelmi itáliai városok mellett is könnyen végigsuhanhatunk.

Emellett az olaszok számos nagysebességű vasútvonallal rendelkeznek, és az azokon közlekedő szerelvények kis túlzással jobban hasonlítanak egy űrhajóra, mint egy vonatra.

Ez is érdekelhet: Brutális összegbe kerül a Magyarországra is ellátogató luxusvonattúra

Japán

Ha nagysebességű szupervonat, akkor Japán! Valószínűleg mindenki hallott már az ázsiai ország büszkeségéről, a Sinkanszenről.

Az átlagosan körülbelül 300 km/órával közlekedő vonatot 1964-ben adták át, a fejlesztés célja pedig az volt, hogy összekössék a távoli japán városokat, Tokiót és Oszakát, mivel ezzel is fokozni akarták a gazdasági fellendülést.

A japán gazdasági csodát nézve ez sikerült is, de a Sinkanszen az évtizedek alatt akkora szenzációvá vált, hogy rengeteg ember csak azért utazik többezer kilométert a világ különböző pontjairól, hogy kipróbálhassák a csodavonatot.

Franciaország

A Sinkanszen mellett van még egy olyan „nagysebességű legenda”, amit mindenki ismer, ez pedig nem más, mint a TGV. A franciák büszkesége akár 320 kilométer/órával is képes hasítani, amely alaposan megkönnyíti az utazást az ország nagyvárosai között.

Mindemellett Franciaország is tele van szebbnél szebb útvonalakkal, amelyeket lényegében egyfajta „országnéző járatként” is el lehet könyvelni.

Norvégia

A különböző norvég hegyi útvonalakról rengeteg videó kering az interneten, ami nem csoda, hiszen az ember mesébe illő tájakat vehet szemügyre.

Az országban a természeti viszonyok miatt kifejezetten nagy kihívás volt kiépíteni a vonalakat, de az Oslo-Bergen, vagy az Oslo-Tromsø járatról készült felvételeket nézve abszolút kifizetődött a sok munka.


A figyelmetekbe ajánljuk