Egy repülőtér

Sokakat érintő változás jöhet az európai reptereken

A spanyol repülőtereken nagy változások lépnek életbe, hiszen az utasok hamarosan 100 ml-nél több folyadékot vihetnek magukkal kézipoggyászukban.


2024-től egyes spanyol terminálokon megszűnnek a folyadékokra vonatkozó korlátozások – jelentette be a repülőtereket üzemeltető AENA. A repülőgépek utasai az új 3D-s röntgensugaras technológia bevezetésének köszönhetően az elektronikai eszközöket is a poggyászukban hagyhatják majd.

Az új szabályok azt is jelentik, hogy a kézipoggyászban olyan tárgyakat is be lehet majd vinni, mint a borosüvegek vagy az olívaolaj.

Ez is érdekelhet: Kiderült, melyik reptér volt a legforgalmasabb 2022-ben

Az első két spanyolországi repülőtér, ahol a folyadékokra és az elektronikai cikkekre vonatkozó szabályok megszűnnek, a Madrid Barajas és a Barcelona El-Prat lesznek. A tervek szerint 2024 végétől a Palma de Mallorca repülőtéren is hasonló módon járnak el.

Ezt követően 2025-ben Malaga Costa del Sol, majd 2026-tól Gran Canaria, Tenerife Sur, Fuerteventura, Cesar Manrique Lanzarote, Alicante-Elche Miguel Hernandez, Ibiza, Bilbao, Menorca és Valencia repülőterein helyezik üzembe az új 3D-s röntgensugaras szkennereket.

17 éve, azaz 2006 óta nem engedélyezett a kézipoggyászban lévő folyadékok szállítása, miután egy londoni járaton terrorista merényletet akartak elkövetni. A terroristák üdítős üvegekbe rejtett, rögtönzött robbanószerkezeteket helyeztek el a gépen.

Az új 3D-szkennerek és a továbbfejlesztett röntgensugaras technológia azonban részletesebben is képes lesz látni, hogy mi van a táskában. A robbanóanyagokat is azonosítani tudják anélkül, hogy ki kellene venni a folyadékokat vagy az elektronikai eszközöket a táskából.

A szóban forgó technológiát már tesztelték az Egyesült Államokban, és hamarosan Európa számos repülőterén is üzembe helyezik azt. Az Egyesült Királyság kormánya is bejelentette, hogy 2024 júniusától használja az új szkennereket, Írország pedig a dublini és a corki repülőtéren próbálja ki őket.

Az új szabályoktól azt remélik, hogy felgyorsítják a biztonsági ellenőrzés miatti procedúrákat, illetve mérsékelik az ezek miatti késéseket, amelyek a munkaerőhiány mellett a tavaly nyári repülőtéri káoszok fő okozói voltak.

Forrás: Euronews

A figyelmetekbe ajánljuk